07-04-2016

Kuke dobrote i u Budvi

Da smo najbolji kada se ujedinimo i da nam je humanost jača strana dokazuje i globalna humanitarna akcija Kuke dobrote, koja je nedavno pronašla svoj put i do Crne Gore. "Krivac" za to je Fondacija Banka hrane koja je, kako je istakla njena predsjednica Marina Medojevic, na svojoj FB stranici "samo obavijestila da takva akcija postoji u regionu" i onda je sve krenulo spontano.

Kuke dobrote i u Budvi | Radio Televizija Budva

- Prvo u Pljevljima, zatim u Budvi, potom Nikšić, Podgorica, Bar i Berane osvanuli su sa Kukama dobrote. Riječ je o svjetskoj akciji započetoj u Iranu, kao pomoć ugroženima postavljeni su Zidovi dobrote na kojima su građani ostavljali hranu, garderobu, a u nekim mjestima i knjige i pribor, istakla je Medojevic, naglašavajući da su Kuke dobrote u region stigle preko Beograda i drugih gradova Srbije, potom je akcija prihvaćena u BiH i Hrvatskoj, a sada je talas humanosti "zapljusnuo" i Crnu Goru.

Humanitarna akcija je namijenjena pojedincima i to joj daje poseban kvalitet.

- Iako za Crnogorce kažu da smo lijeni, kada su humanitarne pomoći u pitanju situacija je drugačija što potvrđuju i Kuke dobrote, koje su za samo nekoliko dana postavljene u nekoliko crnogorskih gradova. Najbitnije je da se, prilikom njihovog postavljanja, vodi računa da budu na vidnom mjestu, označene i da su dobro pričvršćene. Najčešće se ostavljaju svježi hleb i peciva u čistim kesama, zatim voće, konervirana hrana i slično, kao i čista odjeća i obuća i sve ono što bi nekome moglo koristiti. Negdje se ostavljaju i knjige i pribor, a na manjoj udaljenosti i adekvatno označena, i hrana i voda za životinje, kazala je Medojević.

Možda Kuke dobrote nijesu idealan način za pomoć, ali su jedan od opcija i zašto ne iskoristiti jer kao što kaže moto Banke hrane "Naše malo nekome je mnogo".

Prva Kuka dobrote u Budvi je postavljena u Podmainama, na skretanju za Manastir, a postavile su je majka i njena sedmogodišnja kćerka.

Foto: Facebook/Banka hrane