02-11-2023

Kuljača o rebalansu budžeta: Uzet u obzir ishod odluke u vezi WTE, oktobarska plata nije ugrožena

V.d. sekretarke za finansije Opštine Budva, Sonja Kuljača za Radio Budvu kazala je da je u nacrtu rebalansa budžeta za 2023. godinu uzet u ozbir i ishod sudske odluke u vezi WTE-a, ali i višestruko povećana naplata poreza na nepokretnosti. Što se tiče oktobarske plate, novca u budžetu ima i isplata nije ugrožena.


Kuljača, Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Mi smo završili javnu raspravu 27. oktobra i sačinili izvještaj. Bilo je nekoliko zaitneresovanih iz javnih institucija, a što se tiče građana i mz nismo imali nikakvih primjedbi. U skladu sa novom situacijom vezano za sudski spor i za eventualne naplate od Opštine, morali smo predvidjeti jedan dio sredstava za te svrhe. Tako da smo uradili izmjene i sačinili predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o budžetu koji smo dostavili Skupštini na razmatranje", istakla je Kuljača.

Kako je kazala, konačan Predlog Odluke još nije objavljen, ali iznos je povećan.

"Posljednjih mjesec dana imali smo dosta veću naplatu poreza na nepokretnost, tako da smo povećali i iznos. Konačnu informaciju javnost će dobiti nakon objave, vrlo brzo", navela je v.d. sekretarka.

Osvrnula se i na zakonski rok u kojem rebalans mora da se usvoji.

"Zakonski rok je 31. oktobar, s tim što postoje neke situacije u kojima može doći do prekoračenja, ukoliko postoje neke trenutne situacije ili nepredviđene okolnosti. Mi se nadamo da ćemo uskoro usvojiti rebalans i nastaviti sa normalnim radom i funkcionisanjem", kazala je Kuljača.

Što se tiče oktobarske zarade, Opština ima budžetska sredstva, a rebalansom će se predvidjeti nedostajuća sredstva za novembarsku i decembarsku platu.

"Što se tiče samog iznosa, mi trenutno imamo sredstva na raspolaganju i okotbarska zarada ne zavisi od rebalansa. Već prikupljamo sve zahtjeve potrošačkih jedinica za budžet i naredne godine već počinjemo da planiramo budžet za 2024. godinu", istakla je Kuljača.

M.S.