15-04-2016

Kulturna dobra - zajednička briga

Matica Boke-Paštrovići i Manastir Srpske pravoslavne crkve Reževići i vjekovno naslijeđe Paštrovića reagovali su danas saopštenjem za javnost povodom, kako kažu, instruisanih napada uprave za "zaštitu" spomenika kulture Crne Gore na paštrovsku svetinju.

Kulturna dobra - zajednička briga | Radio Televizija Budva

Oni navode da najnoviji napadi na paštrovski manastir Reževići, kroz već isprobani instrument, uprava za "zaštitu" kulturnih dobara Crne Gore, još jednom pokazuje mržnju prema svemu što je srpsko.

Takođe, ističu da je iguman manastira Reževići, arhimandrit Hrizostom Nešić, omiljen u Paštrovićima i da za ono što radi ima punu podršku naroda.

"On je uzoran domaćin našeg manastira i brine o svakom detalju. Otac Hrizostom je manastir preporodio, manastir je življi i uredniji nego ikada a otvorene su i freskopisačke i duborezačke radionice sa veoma stručnim ljudima", kazao je okupljenim mještanima Ilija Vuković u ime Matice Boke-Paštrovići.

Kako je kazao, u Crkvi i manastirima su dobrodošli svi dobronamjerni ljudi, posebno stručna služba države zadužena za očuvanje kulturnih dobara, ali kao saradnici i kulturni ljudi koji znaju da crkvene starine nisu gomile kamenja, nego živi život koji rađa i preporađa duhovno i moralno, danas ništa manje negoli u prošlim vjekovima.

Opširniji prilog pogledajte OVDJE