19-12-2019

Kupovna moć u CG najveća u regionu

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori prošle godine iznosio je 48 odsto prosjeka EU, objavila je Uprava za statistiku Monstat, pišu Dnevne novine.

Kupovna moć u CG najveća u regionu | Radio Televizija Budva

To su rezultati zajedničkog istraživanja statističkih instituta zemalja iz Evropske unije, te kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo, koje je objedinio i obradio Generalni direktorat Evropske komisije za statistiku.

Standard kupovne moći (SKM) predstavlja jedinicu za koju se kupuje isti obim roba i usluga u svim zemljama.

Kako su precizirali iz Monstata, ovaj indikator koristi se pored ostalog za prostorno poređenje veličine BDP-a, odnosno ekonomije država te ekonomskog blagostanja.

“Na veličinu BDP-a po stanovniku izraženog u standardu kupovne moći, najvećim dijelom utiče obim BDP-a obračunatog rashodnom metodom, nivo potrošačkih cijena i broj stanovnika”, stoji u metodologiji za ova istraživanja.

Podaci Eurostata ukazuju da među zemljama regiona koje imaju status kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU, Crna Gora ima najveći BDP po stanovniku upravo prema pomentom SKM. Srbija je na drugom mjestu na nivou od 39 odsto prosjeka EU, Sjeverna Makedonija ima 37 odsto, dok Albanija i Bosna i Hercegovina imaju nivo od 31 odsto evropskog prosjeka.

"Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 261 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 51 odsto prosjeka EU", precizirali su iz Monstata.