12-09-2023

Kvalitetan san jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja srca

Da biste održali zdravlje srca, obratite pažnju na svoje navike spavanja, koje bi trebalo da vam budu prioritet, i obezbijedite idealne uslove za kvalitetan odmor svake noći bez svijetla, monitora i buke.



ilustracija (Foto:Pixabay)

Odavno je poznato da san utiče na skoro sve što se dešava u tijelu i da je ključna komponenta za dobro psiho-fizičko stanje; a prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, još jedan razlog da posvetite veću pažnju tome kako i koliko spavate je zdravlje srca.

Za svoju studiju o vezi između sna i zdravlja srca, istraživači sa Univerziteta u Južnoj Floridi proučavali su podatke o različitim navikama spavanja 7.000 odraslih Amerikanaca koji su imali redovne preglede srca. Takođe, učesnici istraživanja su preko noći nosili uređaj pod nazivom aktigrafija, koji prati aktivnost i cikluse spavanja, a svako jutro su izvještavali koliko su bili zadovoljni snom i odmorom prethodne noći i koliko su bili budni tokom dana prethodnog dana.

Rezultati studije su potvrdili da je redovan i kvalitetan san jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja srca, kao i da veliki problemi sa spavanjem (kao što je nedovoljno sna) mogu negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

"Naši nalazi naglašavaju važnost razmatranja različitih zdravstvenih problema uz navike spavanja“, rekla je glavna autorka studije dr Sumi Li.

I dok se smatralo da su žene sklonije nekim srčanim oboljenjima od muškaraca, ili obrnuto, istraživači su primijetili da pol učesnika nije uticao na korelaciju između zdravlja srca i sna. Ukratko, da bi vaše srce bilo zdravo, treba obratiti pažnju na navike spavanja, koje treba da vam budu prioritet, i svake noći obezbijedite idealne uslove za kvalitetan odmor; nema svijetla, monitora ili buke; izvijestio Mind Body Green.

"Dobra stvar je što postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da se uvijek dobro naspavate; od održavanja redovnog rasporeda spavanja do smanjenja vremena ispred ekrana, posebno neposredno prije spavanja, do uzimanja dodatnog melatonina u obliku ishrane", napisali su autori studije, dodajući da dobar san ne utiče samo na naše sposobnosti i raspoloženje tokom dana, već će i srce imati koristi od toga na duge staze.