29-07-2021

Legendarni PES prestaje da postoji, evo šta dolazi poslije njega

Japanska kompanija Konami objavila je da se popularna video-igra PES (Pro Evolution Soccer) ukida i da njihova dugogodišnja fudbalska serija dobija novo ime i pravac. PES će zamijeniti - eFootball, koji će biti besplatna igra za konzole i PC računare.


Foto: Lightdload.xyz

Fudbalske simulacije kompanije Konami prvo su se pojavile pod imenom Winning 11, a zatim 2001. godine postaju Pro Evolution Soccer, koja je dugo vremena, tokom 2.000-ih, po mnogima, bila mnogo bolja igra od serijala FIFA.

Igra eFootball će biti dostupna već od ove jeseni, a očekuju se i u verzijama za iOS i Android. Još se ne zna da li će u njoj moći da uživaju i korisnici Nintendove ručne konzole Switch. Sve verzije igre će podržavati "kros-plej" opciju, ali će igrači mobilnih verzija morati da koriste kontrolere da bi igrali protiv igrača koji koriste konzole i personalne računare, piše PC Gamer.

Ovo je veliki potez Konamija koji podrazumijeva i prelazak sa FOX Engine-a na Unreal 4 endžin. Sve verzije igre će biti funkcionalno iste, što bi moglo da znači da će uspješni PES Mobile biti ukinut ili zamijenjen.

Producent i dugogodišnji programer igre PES-a Sejtaro Kimura, navodi da će eFootball dobijati redovne nadogradnje i da više neće izlaziti godišnje verzije koje se plaćaju, već će igra imati besplatne godišnje nadogradnje za nove sezone, prenosi RTS.

eFootball će igračima nuditi egzibicione mečeve, i moći će da se bira između devet klubova, a kasnije će se pojaviti i drugi modovi koji će se plaćati. Nije poznato ni kako će se dodavati novi timovi u igru i kako će funkcionisati eFootball modovi i monetizacija, mada su iz Konamija objavili raspored planova za podršku igri nakon pokretanja.


(Nezavisne)