20-01-2015

Limunada za dobar početak dana

Ako želite da očistite organizam ili da izgubite koji kilogram viška, ne bi bilo loše da jutro započnete čašom mlake vode sa svježe iscijeđenim limunom. Tako ćete ubrzati metabolizam i dobiti potrebnu dozu energije za dan koji je pred vama.

Limunada za dobar početak dana | Radio Televizija Budva

Istraživanja su pokazala da limun pomaže u smanjenju nadutosti, a poboljšava rad sistema za varenje. Osim toga, odličan je saveznik u borbi s viškom kilograma.

Ubrzava varenje
Ako imate problema s varenjem, čaša mlake vode s limunom ujutro na prazan želudac idealno je rješenje. Voda će ubrzati rad probavnog trakta, a limun će stimulisati i pročistiti jetru, ali i pomoći u bržem varenju hrane, pa će smanjiti nadutost.

Pomaže u detoksikaciji
Voda s limunom je i prirodan dijeretik. Budući da pojačava mokrenje, pomaže nam da se brže riješimo toksina iz tijela, što je ključno za očuvanje zdravlja urinarnog sistema. Osim toga, citrusna kiselina takođe pomaže u boljoj apsorpciji enzima koji stimulišu rad jetre, što je bitno za cjelokupno zdravlje organizma.

Čini kožu ljepšom
Premalo sna, teška hrana i pokoja čašica više uobičajeni su za praznični period, a posljedice su, nažalost, vidljive na našoj koži koja izgleda umorno. Limun je prepun vitamina, pogotovo vitamina C koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravog izgleda kože, a neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje mogućnost da zadrži elastičnost.

Antioksidansi koji se nalaze u limunu naši su saveznici u borbi s vidljivim znakovima starenja koje uzrokuju sunce i slobodni radikali. Vitamin C takođe pospješuje sposobnost tijela u regeneraciji oštećenog tkiva. Prehrana bogata ovim južnim voćem odlična je, jeftina i svima dostupna terapija protiv starenja.

Jača imunitet
Citrusno voće, među kojim je i limun, bogato je vitaminom C koji pomaže u borbi s prehladama. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, važan je za obavljanje brojnih važnih funkcija u organizmu, među kojima je i jačanje imuniteta. Povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, a što ih je više, to će imunitet biti spremniji za borbu protiv virusa ili bakterija.

Daje energiju
Ne samo da će vam čaša mlake vode s limunom ujutro pomoći da se razbudite i osvježite, već ćete se duže osjećati poletno, a imaćete i svježiji dah.

Za razliku od kofeinskih napitaka poput kafe ili čaja, koji uzrokuju pad nivoa energije sredinom prijepodneva, voda s limunom će vas puno duže držati budnim i daće više energije. Osim toga, istraživanja su pokazala da miris limuna poboljšava raspoloženje.