10-11-2016

Ljepote Crne Gore dostupne na Google Street View

Kompanija Google danas je najavila dostupnost Google Street View servisa u Crnoj Gori, što znači da korisnici širom svijeta mogu uživati u panoramskim fotografijama snimanim pod uglom od 360° i virtuelno prošetati Crnom Gorom.

Ljepote Crne Gore dostupne na Google Street View | Radio Televizija Budva

Od prepoznatljivih predjela kao što su Kotor, Žabljak ili Budva do kulturnih centara poput prijestonice Cetinje ili prepoznatljivih predjela Podgorice, panoramske fotografije prikazane pod uglom od 360° prikazuju neke od najznačajnijih turističkih, istorijskih i prirodnih bisera Crne Gore.

Street View je vrlo popularan servis na Google Mapama koji je prvi put predstavljen u maju 2007. godine i dostupan je u 77 zemalja svijeta. On omogućuje korisnicima da virtuelno istraže lokalitete i prošetaju njima zahvaljujući panoramskim fotografijama napravljenim na nivou ulica. Takođe, usluga Street View je dostupna na Google Earth servisu, kao i na Google Mapama za mobilne uređaje.

Sve što je potrebno da biste mu pristupili je da na Google mapama (dostupnim i za Android i iOS uređaje) i odaberete opciju „street view“ da biste otpočeli svoju turu od 360 stepeni. Možete pogledati kako izgleda hotel u koji dolazite, napraviti plan putovanja, dogovoriti susret na odgovarajućoj lokaciji ili jednostavno pronaći željenu destinaciju. Turisti širom svijeta su sada u prilici da provjere kako da dođu do najljepših plaža, kulturnih ili istorijskih znamenitosti.

„Veoma smo uzbuđeni što danas predstavljamo Street View servis u Crnoj Gori. Street View će pomoći da prelijepe ulice i lokacije ove prelijepe zemlje budu virtuelno dostupne korisnicima širom svijeta. Sada i kompanije i Crnoj Gori mogu da uživaju u brojnim mogućnostima koje dostupnost ovog servisa omogućuje“, kazala je Helena Kesić Kojan, Programski menadžer za Google Street View u EMEA regionu.

Prednosti za korisnike i kompanije u Crnoj Gori

Poslovni svijet će takođe imati koristi od Street View tehnologije, jer se Google Mape mogu jednostavno i bez nadoknade uklopiti u njihove sajtove, što pomaže u promociji lanca hotela ili povećava prepoznatljivost lokalnih radnji ili ugostiteljskih objekata. Na primjer – prodavac nekretnina može svojim klijentima prikazati snimak ulice, pod uglom od 360 stepeni, u kojoj se nalazi nekretnina koju žele da kupe. Turisti mogu jednostavno naći i pogledati lokaciju na kojoj im se nalazi smještaj i prije nego što dođu, a ujedno i pogledati koji je najkraći put do plaže i mjesta gdje će provesti svoj dugo očekivani odmor.

Branimir Gvozdenović, Ministar održivog razvoja i turizma je izjavio: „Street Wiew je, kako sam i ranije napomenuo, još jedna sjajna prilika da svjetskoj javnosti prezentujemo prirodne, kulture, istorijske i druge potencijale i ljepote naše zemlje. Učešće u ovom projektu cijenimo izuzetno značajnim za dalje jačanje pozicije Crne Gore na međunarodnoj turističkoj sceni, na kojoj se zemlje takmiče ne samo onime što imaju da ponude, već i načinima prezentacije te ponude i modelima dolaska do potencijalnih turista.”

„Lansiranje Google Sreet View-a za Crnu Goru je veoma važna aktivnost za mnogo razvojnih aspekata naše države. Upotreba ove aplikacije omogućiće Crnoj Gori bolje pozicioniranje na svjetskoj turističkoj mapi i brendiranje našeg turističkog proizvoda, odnosno povećanje atraktivnosti na turističkom tržištu. Smatram da će Google Street View takođe doprinijeti privlačenju stranih investicija, povećanju vidljivosti Crne Gore na internetu i promociji velikog kulturno- istorijskog bogatstva naše zemlje, koje će, zahvaljujući google street-u, postati prepoznatljivije i posjećenije od strane građana i turista.
Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je u svojim strateškim dokumentima prepoznalo ICT kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja naše zemlje, a svakako da je predan rad doprinio i stvaranju povoljnog ambijenta za dovođenje Google Street View-a u našu zemlju. U narednom periodu ćemo nastaviti sa aktivnostima koje imaju za cilj iskorišćavanje benefita koje donose moderne tehnologije, kako bi došli do ostvarenja naše vizije: Digitalna Crna Gora - zemlja koja je prepoznala i koristi ekonomski i društveni potencijal ICT-a”, kazao je Vujica Lazović, Ministar za informatičko društvo i telekomunikacija.

„Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama ukazuje da je lansiranje projekta Google Street View u skladu sa odredbama o zaštiti ličnih podataka, te prema tome koristimo ovu priliku da isti pozdravimo, imajući u vidu i već navedeno u odnosu na zaštitu ličnih podataka, a isto tako i sve benefite kojima ovaj projekat doprinosi aktivnostima i razvojim aspektima Crne Gore", rekao je Muhamed Gjokaj, Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Google posvećuje veliku pažnju zaštiti privatnosti dok u isto vrijeme omogućava svim korisnicima da imaju koristi od ove usluge. Street View prikazuje samo ono što je već vidljivo sa javnih puteva. Kao i sa svim fotografijama Street View sevisa, Google će primijeniti tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimjerenom klikom na ikonicu „prijavite problem“ u donjem lijevom uglu fotografije, što će otvoriti jednostavni formular kojim se precizira za koji dio slike se zahtjeva dodatno zamućenje. Google je sarađivao sa brojnim grupama koje se bave privatnošću i zajednicama kako bi razvio ovaj servis i osigurao zaštitu privatnosti.

Za više informacija o Street View servisu i kako se može koristiti bilo u rekreativne bilo poslovne svrhe, posjetite sajt https://www.google.com/maps/streetview/understand/