28-04-2023

Ljetnja sezona i buka u Budvi: U nove izazove sa starom regulativom, ali i pomacima

U susret ljetnoj turističkoj sezoni u Budvi regulisanje problema buke ostaje izazov za lokalnu vlast i nadležne službe, a zakonski okvir ostaje sličan kao i prethodnih godina. O problemu buke tokom prošle sedmice diskutovalo se u lokalnom parlamentu, a iz Komunalne inspekcije i policije ističu da su spremni za sezonu.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva

Na sjednici lokalnog parlamenta u Budvi koja je održana prošlog petka izglasana je Odluka o komunalnom redu koja se jednim dijelom odnosi na suzbijanje buke u gradu tokom ljetnje turističke sezone. U postupku pripreme tog akta veliki broj primjedbi upravo se odnosio na problem buke za čije će regulisanje glavni oslonac i dalje biti u važećem zakonu, te starijim opštinskim propisima koji se njime temeljnije bave.

Bez detaljnije strategije u novoj Odluci

Kako je na sjednici kazao predstavnik predlagača Odluke, sekretar za komunalno-stambene poslove Opštine Budva Srđan Gregović najviše predloga i sugestija uputili su predstavnici mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština”.

On je pojasnio da je regulacija buke u objektima detaljnije propisana višim pravnim aktima, kao i opštinskom Odlukom koja je izglasana prije desetak godina.


Gregović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

“Ovom odlukom nije tretirano pitanje buke iz ugostiteljskih objekata, iz razloga što je to pitanje regulisano Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini, odnosno Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, kao i propisanim graničnim vrijednostima Odlukom o akustičnim zonama”, rekao je Gregović.

Odbornik Demokrata Marko Marković na skupštinskom zasijedanju kazao je da se očekivalo da će tretman buke u gradu biti glavni dio Odluke o komunalnom redu, budući da se na taj problem žalio veliki broj građana, ali i turista u Budvi.

Prema njegovim riječima, to što buka nije detaljnije elaborirana ne predstavlja smetnju za nadležne službe da postupaju po Zakonu o turizmu koji ovu oblast potpunije uređuje.


Marković, Printscreen: Youtube/RTV Budva

“Taj zakon je na snazi već nekoliko godina i nije nikome bila prepreka i do sada da ga primjenjuje. Svi ugostiteljski objekti su u obavezi da, ako izvode bilo koju vrstu muzike, imaju ugrađen limitator. Tačno je zakonom objašnjeno i kakvi moraju da budu ti limitatori, a postoje ovlašćene firme koje ih ugrađuju. Koje su to prepreke da se pregledaju ugostiteljski objekti u kojima se izvodi muzika, te da se utvrdi da li imaju ugrađene limitatore? A u skladu sa tim, ako se ne posjeduju limitatori, zašto im se nije izrekla mjera zabrane izvođenja muzike? . S obzirom na mali broj komunalnih inspektora i policajaca, moramo racionalno upravljati njima, i na ovaj način oni će imati manje potrebe da reaguju ako se uvjere na terenu koji objekti imaju ugrađane limitatore, a koji ne”, naglasio je Marković.

Zakonska regulativa

“Zabranjeno je narušavanje reda stvaranjem buke upotrebom mehaničkih uređaja i uređaja i opreme za hlađenje i grijanje, odnosno ventilaciju iz ugostiteljskih objekata i objekata stambene i stambeno-poslovne namjene, suprotno odredbama Zakona”, stoji u stavu 1. Člana 75. Odluke, dok je u drugom stavu precizirano da mjerenje nivoa buke vrši komunalni policajac.

Sa druge strane, Zakon o turizmu konkretniji je u uređivanju ove problematike, te je članom 80. predočeno da ugostiteljski objekat u kojem se emituje muzika ili izvodi zabavni program mora da ispunjava uslove za zaštitu od buke. Prvi je zvučna izolacija kojom se obezbjeđuje da nivo buke izvan objekta ne prelazi graničnu vrijednost od 65 dB (decibela). Takođe, upotreba uređaja unutar objekta ne smije da unutar objekta proizvodi buku iznad granične vrijednosti. Zakonom je takođe predviđeno da uređaj preko kojeg se emituje muzika mora imati instaliran odgovarajući limitator, te da, uz uslkađenost sa tehničkim standardima, uređaji moraju imati podatke o zvučnoj snazi.

Zakon dalje nalaže da je upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom i u ugostiteljskim objektima dozvoljena u periodu od 9 do 1 sat iza ponoći, pod uslovom da ne prelazi propisane granične vrijednosti, uz napomenu da se uređaji mogu koristiti i do 3 sata ukoliko nadležni organ lokalne uprave to odobri.

Sastanci i mjere

Tokom prošlog ljeta problem buke je na najvišem opštinskom nivou delegiran kao jedan od ključnih izazova u našoj destinaciji. Kao takav okarakterisan je kao manjkavost na koji ukazuju kako građani, tako i brojni turisti.

Uslijedio je niz sastanaka u Opštini Budva koji su imali za cilj da se kroz multisektorsku saradnju pronađe odgovarajući modalitet, odnosno zajednička platforma rukovodioca organa lokalne samopurave, ugostitelja, predstavnika mjesne zajednice, zainteresovane javnosti…


Sa jednog od sastanka u julu 2022, Foto: portal RTV Budva/arhiva

Sredinom avgusta, administracija aktuelnog predsjednika Opštine Mila Božovića uz podršku ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, kao i čelnika Uprave policije i Komunalne inspekcije i policije, pokreće snažnu kampanju koja je naišla ne neodobravanje pojedinih vlasnika noćnih klubova koji su javno protestovali.

VIŠE NA:

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović organizovao hitan sastanak povodom problema buke


Ministar Đurović u kabinetu predsjednika Opštine prošlog avgusta, Foto: Opština Budva

Ipak, Božović je poručio da neće biti kompromisa u rješavanju problema koji u Budvi, kako je naglasio, traje 30 godina.

U opštinskim strukturama, kao i mjesnim zajednicama koje su insistirale na snažnijoj reakciji, u periodu nakon ljeta 2022. godine mogle su se čuti poruke da se u regulisanju buke u Budvi postigao određeni napredak.

Tajić: U odnosu na prethodnu godinu mnogo toga se promijenilo

Buka, svakako i neminovno, ostaje izazov i za predstojeću sezonu, a načelnik Komunalne inspekcije i policije Miloš Tajić za portal RTV Budva kaže da će službenici preduzimati zakonom predviđene mjere i radnje u cilju. Kako je napomenuo, akcije će imati za cilj suzbijanja negativnih efekata po zdravlje građana i turista koji borave u našoj opštini, kao i svih ostalih štetnih posljedica po turizam i turističku sezonu.

On smatra da su u organu kojim rukovodi spremni za rad tokom sezone, koji će biti pun izazova.


Tajić, Foto: portal RTV Budva/arhiva

“U odnosu na predhodnu godinu po pitanju rada na ovom problemu mnogo toga se promijenilo, počev od redovnog vršenja kontrole ugostiteljskih objekata i sankcionisanja istih i to izdavanjem prekršajnih naloga i donošenjem rješenja o zabrani emitovanja muzike u ugostiteljskim objektima. Ovoj službi su se više puta kako pisanim tako i usmenim inicijativama pored građana obraćali i drugi privredeni subjekti za nepoštovanje jačine emitovanja muzike, te da je takvo nepoštovanje zakona doprinijelo da ti subjekti u svojim poslovanjima trpe štetu, čiji je uzrok stvaranje buke. Iako postoji veliki broj ugostiteljskih objekata koji tokom ljetnje sezone u obavljanju svojih djelatnosti emituju muzički program, sa sadašnjim brojem komunalnih policajaca služba Komunalne inspekcije i Komunalne policije Opštine Budva, sprovodiće zakonske mjere po pitanju suzbijanja buke i drugih nepravilnosti koje su date u nadležnosti komunalnim policajcima”, izjavio je Tajić.

Sezona 2023 kao test

U svijetlu aktuelnih tendencija koje imaju za cilj turističku sezonu koja će trajati 12 mjeseci, a naslanjaju se na diverzifikaciju ponude, te razvijanje specifičnih vidova turizma, suzbijanje prekomjerne buke ostaje izazov čije će prevazilaženje značiti i poboljšanje imdiža destinacije.

Na taj način turistička relevantnost Budve nadilaziće ocjenu da je naša rivijera isključivo idealna destinacija za noćni provod, što se, kao takvo, u velikoj mjeri i pokazalo ako imamo u vidu ponudu i posjećenost našeg grada u periodu van glavne sezone.

Borba sa bukom, je, u tom kontekstu, i svojevrsni test za sve donosioce odluka tokom narednih mjeseci u Budvi.



M.S.