13-12-2017

Ljubiša i Kažanegra lomili po lokalu i ošamarili gosta

Protiv Marka Ljubiše Kana iz Budve podnijeta je prekršajna prijava jer je, kako je policija utvrdila, 25. novembra polomio inventar restorana „Hemingvej“ i ošamario sugrađanina Marka Boretu, dok se njegov prijatelj, za kojeg istražitelji tvrde da mu je tjelohranitelj, Ognjen Kažanegra prijavom tereti da je učestvovao u incidentu

Ljubiša i Kažanegra lomili po lokalu i ošamarili gosta | Radio Televizija Budva

Prema saznanjima Pobjede, o incidentu je svjedočilo više osoba, ali pred inspektorima svi oni su negirali da su bilo šta vidjeli. Ipak, snimci koji su izuzeti sa nadzornih kamera dali su stvarnu sliku o događaju koji se odvijao pred vlasnicima i gostima lokala.

Izjave Budvanska policija uspjela je da rasvijetli događaj o kojem se pričalo i van Budve, navodeći imena aktera, ali zvanično niko nije htio da saopšti ili svjedoči o onome što se dogodilo.


O događaju koji će, zahvaljujući budvanskoj policiji dobiti sudski epilog, nadležni su obaviješteni 25. novembra oko sat poslije ponoći. Dežurnoj službi prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira, svađa i prepirka između više osoba. Kada su inspektori stigli, zatekli su bezbjednosno interesantne osobe - Marka Ljubišu Kana i Ognjena Kažanegru kako izlaze iz objekta. Budvanski inspektori su ih priveli u Centar bezbjednosti Podgorica u svojstvu građana, gdje su negirali da su učestvovali u incidenttu. Ljubiša je pred inspektorima kazao da je bio u lokalu „Hemingvej“ (u sklopu hotela ,,Mažestik“) i da za vrijeme njegovog boravka nije bilo nikakvog incidenta. Njegov prijatelj Kažanegra bio je drugačijeg stava. On nije želio da da bilo kakvu izjavu policiji o događaju.

Nakon razgovora sa Ljubišom i Kažanegrom, prikupljena su obavještenja i od vlasnika „Hemingveja“ Ivana i Nikole Ivanovića, kao i osoblja i više gostiju. Svi su tvrdili da ne znaju ko su akteri incidenta.

Dva dana kasnije, budvanski policajci pribavili su naredbu na osnovu koje su uzeli snimke sa nadzornih kamera. Nesporno je utvrđeno da su Ljubiša i Kažanegra lomili čaše i flaše u objektu i da je Ljubiša fizički nasrnuo na Boretu. Hotel ,,Mažestik“ je tokom ove godine privukao veliki broj gostiju i bio je jedan od najposjećenijih ugostiteljskih objekata u Budvi.

Ljubiša je dugo boravio u Beogradu, a tamošnji mediji su ga povezivali sa klanom Beograđanina Luke Bojovića. Podgorička kancelarija Interpola potraživala je Ljubišu po naredbi Višeg suda u Podgorici zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju 6. februara 1997. godine ispred kafe-bara „Foršaze“ u Budvi.On je tada poslije svađe učestvovao u pucnjavi, u kojoj je jedna osoba lakše povrijeđena. Ljubiša je u Srbiji uhapšen 22. novembra 2011. godine, a izručen je u aprilu 2012. jer se čekalo na završetak krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u toj zemlji. U proteklih nekoliko godina više puta je uspio da preživi pokušaj likvidacije. Na Ljubišu je prije četiri godine pucano u Beogradu iz automobila u pokretu. Ispaljeno je 15 metaka iz „heklera“ na „golf“ u kojem je bio. Ljekari u Hitnoj su konstatovali da ima dvije prostrijelne rane u vratu, povredu u slabinskom dijelu, a jedan metak ga je pogodio u desnu ključnu kost.
Ljubiša je ranjavan i 2009. godine, u Beogradu, ispred sportske hale Arena, poslije utakmice Partizan - Panatinaikos. Tada je zadobio ustrijelnu ranu u vrat, a policija je zaključila da je riječ o nekim njegovim neraščišćenim kriminalnim računima. Ljubiša Kan teretio se da je kolima nasrnuo na policijskog komandira Centra bezbjednosti Budva M. R. a potom mu i prijetio. Komandir za javni red i mir M. R. te večeri je rukovodio patrolom koja je učestvovala u akciji pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, automobila i bezbjednosno interesantnih lica. Pokušao je da zaustavi Ljubišu, koji je bio u BMW-u, ali je on krenuo na njega. Ovaj Budvanin bio je blizak sa Goranom Đuričkovićem, koji je ubijen prošle godine, kao i sa Đorđem Boretom, koji je likvidiran u centru Budve..

Izvor: Pobjeda