01-02-2019

Lutke povučene zbog hemikalija, među njima i Maša

Sanitarna inspekcija povukla je s tržišta određene količine lutaka, jer su u njima pronađene velike količine hemikalije ftalat. Veću količinu hemikalije ftalat, nego što je to dozvoljeno, ima lutka Sweet fashion, čija je šifra YX013.

Lutke povučene zbog hemikalija, među njima i Maša | Radio Televizija Budva

Proizvod čine dvije lutke obučene u haljine svijetlo i tamno plave boje, sa zlatno-smeđom i sivo-bijelom bojom kose. Pakovanje u kartonskoj kutiji sa providnim prednjim dijelom, piše u opisu proizvoda, prenosi Pobjeda.

Kako navode, sporna je i lutka Maša, jer ima 16,8 odsto ftalata po masi, a dozvoljena količina je 0,1 odsto.

"Plastična lutka obučena je u odjeću ljubičaste i bijele boje, sa kosom bež boje i maramom na glavi", piše na portalu potrošač.me.

I lutka "Maša i medvjed" okarakterisana je kao nebezbjedna za upotrebu jer sadrži dvije vrste hemikalija.

"Plastična lutka obučena u haljinu crvene boje, sa crvenom maramom na glavi. Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 4,9 odsto po masi) i di-isononyl ftalata (DINP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 5,6 odsto po masi)", pojašnjeno je u odjeljku koji se odnosi na opis proizvoda.

Nije sigurna za upotrebu ni plastična lutka Lil surprise obučena u haljinu žuto-ljubičaste boje sa tufnama.

"Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrjednost (izmjerena vrijednost 14,3 odsto po masi) i di-isononyl ftalata (DINP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 4,3 odsto po masi)", navedeno je na portalu.

U plastičnoj lutki Beauty pronađeno je 7,0 odsto ftalata po masi, a u lutki Beautiful girl 8,0 odsto ftalata po masi.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban za Pobjedu je prošlog mjeseca pojasnila da se igračke ne kontrolišu na uvozu u Crnu Goru od kada su propisi usklađeni sa evropskim, jer bi to ometalo slobodan protok robe. Navela je da je to razlog što inspektori pojačano kontrolišu tržište i provjeravaju bezbjednost igračaka koje uđu u zemlju.