10-09-2019

Majke godišnje ostave dvije do tri bebe

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore KCCG roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe, kazali su Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

Majke godišnje ostave dvije do tri bebe | Radio Televizija Budva

Ove godine jedna majka je ostavila bebu.
“U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od početka ove godine do danas, jedna porodilja je nakon porođaja ostavila bebu. Tokom 2018. godine dvije bebe su nakon porođaja ostavljene u KCCG. U prosjeku na godišnjem nivou dvije do tri porodilje se nakon porođaja odluče da ostave bebu”, saopštili su Dnevnim novinama iz Kliničkog centra.

Sve napuštene bebe, kako su objasnili, budu adekvatno zbrinute u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad.

"Majke kao razlog za odluku da ostave svoju bebu nakon rođenja navode socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njihovih porodica”, pojašnjavaju iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, nadležno osoblje – medicinsko osoblje, psiholozi i socijalni radnik pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete.

Ukoliko je odluka konačna, dodaju, odmah se uključuje Centar za socijalni koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete adekvatno zbrinulo.

"Ako je odluka porodilje i nakon navedenih aktivnosti našeg osoblja ipak konačna, socijalni radnik uzima njenu izjavu sa obaveznim svojeručnim potpisom, koju zatim prosljeđuje nadležnom centru. Nakon dobijanja odgovora, porodilja se otpušta sa Klinike, a novorođenče ostaje u Kliničkom centru do njegovog smještanja, u posljednje vrijeme najčešće u hraniteljsku porodicu ili u Dom za nezbrinutu djecu” objašanjavaju proceduru u Kliničkom centru.