19-11-2019

Makaruli - čari tradicionalnog specijaliteta

Danas vam donosimo priču i recept za jedno tradicionalno jelo paštovskog kraja. Predlog za porodični ručak i jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Makaruli -  čari tradicionalnog specijaliteta | Radio Televizija Budva

Paštrovići su primorska oblast između Bečića i Buljarice ili kako ovdašnji stanovnici vole da kažu protežu se od „Kufina do Babina Vira“.

Vrlo su ponosni na svoje porijeklo, istoriju, autonomiju koju su uživali pod vlašću stranih zavojevača i tradiciju koju su dobrim dijelom očuvali. Sastavni dio tradicije jeste i njihova kuhinja koja je prije svega određena oskudnim uslovima života i uticajima Venecije koja je upravljala ovim prostorima tri i po vijeka.



Danas vam donosimo jedno jelo iz paštrovskog kraja, na koje su mještani naročito ponosni. U ovim krajevima u čast ovog ukusnog jela u ljetnjim mjesecima upriličena je i manifestacija "Fešta od Makarula " koja se održava u junu svake godine.

Svaki posjetilac ovog primorskog kraja obavezno bi trebao da proba ovo ukusno tradicionalno jelo.

Makarule su bile, a i dan danas su omiljeno jelo u Paštrovićima. Za makarule je osim pažljivo pripremljenog tijesta, vrlo važno je da sir bude dobrog kvaliteta i da se pretope sa odgovarajućom količinom masti. Upravo o tim sastojcima stari Paštrovići su pjevali pjesmicu: „Makaruli bona pašta, ali treba sir i masla“.

Danas se često služe sa pašticadom, ali su se u ranija vremena služili sa kobasicom koja se zove mušnica.

Makarule na paštrovski način:

Makarule su bile, a i dan danas su omiljeno jelo u Paštrovićima. Za makarule je osim pažljivo pripremljenog tijesta, vrlo važno je da sir bude dobrog kvaliteta i da se pretope sa odgovarajućom količinom masti. Upravo o tim sastojcima stari Paštrovići su pjevali pjesmicu: „Makaruli bona pašta, ali treba sir i masla“. Makarule se danas često služe sa pašticadom, ali su se u ranija vremena služili sa kobasicom koja se zove mušnica.



Sastojci:

1 kg brašna (škuro, meko brašno)

1 kafena kašika soli

1 šoljica ulja

1 kg suvog, tvrdog sira gratanog (rendanog)

200 grama masti od pečenja ili svinjske masti ili ulja

Priprema:

Brašno se prosije kroz sito, a zatim se pomiješa sa hladnom vodom. Voda se dodaje tako da tijesto bude tvrdo (malo tvrđe nego tijesto za hljeb).



Tijesto se mijesi sve dok se ne postigne željena tvdoća. Nakon toga, tijesto se umota u krpu i ostavi se da se suši 2-3 sata. Pošto se osuši tijesto se razvlači u makarule na zungama (dugačke igle od suve žukve ili močaljine, 30-40 cm).

Od ukupne mase tijesta se odvoji količina koja je potrebna da bi se razvukla jedna makarula, stavi se na sredinu zunge (koja je prethodno premazana uljem), pa se onda utrljava kružnim pokretima sve dok se ne razvuče cijelom dužinom zunge. Kad je makarula razvučena, ona se pažljivo skida sa zunge.

Vrlo je važno da ostane šuplja, radi kuvanja, pa ih ne treba stiskati i gnječiti.