14-01-2023

„Mala scena ne narušava prostor nepokretnog kulturnog dobra”

Mala scena Atrijuma Buća fizički ne narušava taj prostor nepokretnog kulturnog dobra, saopštili su Radiju Crne Gore iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Narednih dana Uprava će provjeriti stanje kulturnog dobra, a povodom zahtjeva JU Muzeji i galerije Tivat koja je planira parterno uređenje tog prostora.

„Mala scena ne narušava prostor nepokretnog kulturnog dobra” | Radio Televizija Budva

Ljetnjikovac Buća ((Foto: Youtube/TO Tivat ))

U Ministarstvu kulture i medija vjeruju u dijalog Muzeja i galerija i Centra za kulturu, te da će lokalna uprava naći rješenje u interesu kulture.

“Postavljanje male scene nije zadrlo u integritet kulturnog dobra i mora se napomenuti da je u vrijeme osnivanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara, predmetna scena postojala više od 10 godina. S tim u vezi na određenim kulturnim dobrima u Crnoj Gori su izvršeni određeni radovi u manjoj ili većoj mjeri, ali do sada nije postojala nikakava potreba za nekim urgentnim rješavanjem tog problema, s obzirom na to, da, kako sam već pomenula, nije bilo zadiranja u sam integritet i prepoznate vrijednosti kulturnog dobra”, kazala je Radiju Crne Gore načelnica Podrčne jedinice Kotor Jovana Lalošević Vidović.

Na pitanje da li je 1999. godine mala scena postavljena bez saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara ona odgovara da u to vrijeme Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije postojala već su bili Republički i Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture na Cetinju i u Kotoru.

“Po zatečenoj evidenciji, Zavod nikada nije davao saglasnost niti mišljenje po pitanju postavljanja male scene”, kazala je Lalošević Vidović.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je, kako je navela, 2016. godine izdala konzervatorske uslove i saglasnost na projekat za kulu uokviru kompleksa ljetnjikovca Buća i prilikom izdavanja tih konzervatorskih uslova izvršila uvid u stanje kulturnog dobra.

“Tada su primijećeni određeni nestručno sporovedeni radovi, ali njihov uzrok nije utvrđen. S obziom na to da je 12. 01.2023. Upravi stigao zahtje od JU Muzeji i galerije Tivat za izdavanje konzervatorskih uslova za Atrijum ljetnjkovca Buća, na kojem je, shodno dopisu, planirano parterno uređenje, Uprava će narednih dana u cilju rješavanja istog, izvršiti ponovo uvid u stanje kulturnog dobra”, najavila je Lalošević Vidović.

Istakla je da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara definisano da Uprava za zaštitu kulturnih dobara određuje namjenu kulturnog dobra, a trenutna namjena predmetnog je kultura.

“U ovom slučaju vlasnik, odnosno korisnik kulturnog dobra, moraju da usaglase prioritete i potrebe korišćenja prostora Atrijuma . Shodno tome da su obje namjene iz domena kulturne djelatnosti, to mora i da ostane. Potrebno je da se dogovore i da se obrate Upravi za konzervatorske uslove, a onda će naša institucija u domenu svoje nadležnosti propisati uslove sa konzervatorskog stanovišta u cilju očuvanja kulturnog dobra”, pojasnila je Lalošević-Vidović.

Znači li to da za sada nije nužno da se mala scena ukloni? Ne narušava kulturno dobro?

Lalošević Vidović je zaključila da scena ne narušava kulturno dobro fizički, ali može se reći da je vizuelni uticaj vidan.

“Vlasnik se mora odlučiti za namjenu i obratiti nama za uslove”, kazala je načelnica Područne jedinice Kotor Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

PR Ministarstva kulture Hristina Bošković kazala je da smatraju da se može postići dijalog s ciljem ostvarivanja javnog interesa u lokalnoj zajednici.

“Uzimajući u obzir da je riječ o neposrednom okruženju kulturnog dobra svakako da je od važnosti poštovanje pravila konzervatorske struke zbog čega je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisano da kulturno dobro može da se upotrijebi u komercijalne svrhe, a na način koji ne ugrožava njegov integritet, a na osnovu procedure. Uvjereni smo da će lokalna uprava naći rješenje u interesu svih nas”, kazala je Bošković.



Izvor: RTCG