30-08-2021

Mališani uz obavezno ljekarsko uvjerenje u vrtiće od 1. septembra

Objekti JPU "Ljubica V. Jovanović Maše" počinju sa radom 1. septembra. Roditelji su prilikom dovođenja djece u vrtiće u obavezi da donesu ljekarsko uvjerenje za dijete, ne starije od deset dana, saopšteno je iz ove vaspitno obrazovne ustanove. Pogledajte koja će još pravila u vrtićima važiti na početku nove školske godine.

Mališani uz obavezno ljekarsko uvjerenje u vrtiće od 1. septembra | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Potrebno je da se svi pridržavaju opštih preporuka za smanjivanje rizika od zaraze Covid-om 19, posebno da se poštuje sledeće:

Roditelji su u obavezi da svakog jutra djeci mjere temperaturu, ukoliko ona prelazi 37,2 ili dijete ima respiratorne probleme ono se ne dovodi u vrtić.

Dijete se bez navedenih simptoma dovodi do vrata vaspitne jedinice u koju je upisano, gdje će ga preuzeti dežurni vaspitač ili trijažna sestra.

Roditelji su obaveztni da nose masku i drže propisano odstojanje dok čekaju u redu ispred ulaza.

Potrebno je da djete nauči da pravilno pere ruke, da ne dira lice, usta....kako da kija, kašlje....da mu se objasni da ne treba da dijeli sa drugom djecom hranu i pribor za jelo.

Ukoliko se, tokom boravka u vrtiću, kod djeteta pojave simptomi akutne respiratorne infekcije, ili druge akutne tegobe koje pobuđuju sumnju na moguću infekciju, dijete se smiješta u prostoriju za izolaciju, dok ga roditelji ne preuzmu.

U kontekstu aktuelne epidemije nema uslova za postepeno prilagođavanje nove djece na boravak u vrtiću.

Prijem djece je do 8h nakon čega će vrata biti zaključana.

Olakšajte djetetu adaptaciju

Djetetu se olakšava adaptacija ako: roditelji govore afirmativno o ambijentu i aktivnostima koje ga u vrtiću očekuju i zašto roditelji ne ulaze sa djecom u vrtić, već ih predaju dežurnom vaspitaču na ulazu. Nepripremljenost na ove novine može izazvati burnu reakciju otpora i straha kod djeteta. Preporuka je da se iskreno kaže djetetu da li se po njega dolazi poslije ručka, ili poslije spavanja, te da se objasni gdje se preuzima. U ovom slučaju je vrlo važno održati riječ.

Svi zaposleni u vrtiću nosiće maske tokom cijelog radnog vremena, posebno će se voditi računa o održavanju lične higijene po propisanim procedurama, kao i opšte higijene i redovnom provjetravanju svih prostorija, čime će se prostor činiti bezbjednim po zdravlje djece i odraslih, saopšteno je iz JPU "Ljubica V. Jovanović Maše".


J.M.