18-03-2023

Manastir Gradište - Ambijent mira za sva čula

Ambijent mira za sva čula, a posebno za "čulo" duha - misli, kako bi u slobodnom tumačenju mogli nazvati ono "šesto čulo".


Manastir Gradište (na putu Petrovac - Bar), Foto: Stefan Grloman

Tik uz frekventunu magistralu, iako impozantna crkva Sv. Save često ostane neprimjećena u brzini - frekvenciji saobraćaja i života. Svega par krivina iznad puta na proplanku svojim zvonikom, "čelom" crkva Sv. Save "gleda" na Buljaricu. Ona je jedina koju možete zapaziti sa puta, ali ukoliko se zaputite gore, "na više" ( i zbilja ići ćete ka nebu, ka Bogu ) - za par minuta bićete u skladno uređenom vrtu gdje su cvijeće i sve drugo bilje njegovani sa osjetnom posvećenošću.

Tu su još centralna crkva manastira Gradište - crkva Sv. Nikole, a poviše nje i grobna crkva mjesta Buljarica - Uspenje Presvete Bogorodice.



Prolazite kroz redove lovora, ruzmarina, masline, borove, sve na jednom malom - a duhom tako velikom platou. U crkvi Sv. Nikole je dobro očuvan freskopis - svjedok vremena, umjetnost vječnosti, naći se tu doživljaj je radosti za cijelo biće čovjeka.



Ovaj hram ljubavi potiče iz 11-og stoljeća, prvi zapisi o njemu iz 13-og, njegov ponos je činjenica da je u manastiru Gradište napisan prvi Srpski bukvar koji je 1597. godine štampan u Veneciji. Taj bukvar su napisali monasi Stefan od Paštrovića i Inok Sava, dečanski monah, takođe Paštrović. Zanimljivost predstavlja i mala freska, neposredno do oltara na kojoj je Sv. Hristifor predstavljen sa konjskom glavom.

Autor: Stefan Grloman