25-07-2018

Manastir Praskvica - duša Paštrovića

Manastir Praskvica, u blizini Svetog Stefana, jedan je od najstarijih i najznačajnijih manastira na primorju poznat kao duša Paštrovića.

Manastir Praskvica - duša Paštrovića | Radio Televizija Budva

Kao godina osnivanja smatra se 1413. godina, o čemu svjedoči sačuvana povelja zetskog vladara Balše III, u kojoj se govori o gradnji crkve svetog Nikole.



Mještani kažu, međutim, da je manastir mnogo stariji, pa se za manastirsku crkvu Svete Trojice smatra da je sagrađena 1050. godine. Crkva sv. Trojice živopisana je 1681. godine, a u njenoj neposrednoj blizini nalazi se groblje.



U Praskvici je od najstarijeg doba postojala i škola.Crkva svetog Nikole je glavna crkva u manastirskom kompleksu, a nalazi se na temeljima crkve koju je sagradio Balša III. Tu su zlatni krst cara Dušana, koji je prenjet iz Visokih Dečana da bi bio sačuvan, putir ruskog cara Pavla, darovna gramata ruske carice Katarine, rukopisno Jevanđelje iz 1600. godine Gavrila Cetinjca, poklon vladike Danila, Balšin kameni „sto od pravde“ za kojim je zasjedao plemenski zbor Paštrovića, freske i ikone neprocenjive vrijednosti, oko 5.000 knjiga...

Zanimljivo je da je Manastir dobio ime po obližnjem izvoru čija voda ima miris praskve, lokalne sorte breskve, nekada česte u ovom kraju.