25-06-2019

Manastir Rustovo - Svetinja od koje zastaje dah

Budva na svojoj teritoriji ima 10 pravoslavnih manastira i preko 80 crkava čiji se nastanak veže za srednji vijek, pa i još ranije doba, a koji su prave riznice istorije, tradicije i kulture ovo kraja. Danas vam donosimo priču o manastiru Rustovo.

Manastir Rustovo - Svetinja od koje zastaje dah | Radio Televizija Budva

Nedaleko od Budve i još bliže Svetom Stefanu, na brdu udaljenom oko tri kilometra od glavnog magistralnog puta nalazi se manastir Rustovo.

Malo je mjesta koja ostavljaju utisak na posjetioce kao što je ovaj manastir koji je, za ovdašnje prilike, tek nedavno uspostavljen.

Manastiri Duljevo, Praskvica, Reževići i Gradište su najstariji i osnivnani su tokom Srednjeg vijeka.

Manastir Rustovo je osnovan 2004. godine oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz XIV vijeka u istoimenom zaseoku koji se nalazi između sela Čelobrdo i Kuljače.

Vremenom je manastir širen i dograđivan, pa je tako 2006. godine izgrađena i osvećena drvena crkva posvećena Svetim carskim mučenicima Romanovima kao i kapela Prepodobnog Benedikta Nursijskog koji je ujedno i manastirska slava.

Marljivošću monahinja vrlo brzo je postao čuven po proizvodima koji se prave na starinski način i od sastojaka koji se uglavnom sakupljaju na obroncima Paštrovske gore. Igrom sudbine, u manastir su stigle dvije svete ikone Blagouhani cvijet i Iverska Majka Božija koje obilaze i ispred njih se mole ljudi u nevolji.



Prema predanju, koje je u Paštrovićima još uvijek živo, a zapisao ga je i Stefan M. Ljubiša, oko manastira je sahranjen dio Paštrovića koje je 1381. godine, na prevaru, zarobila i ubila vojska mađarskog kralja Ludovika ili Lajoša na Paštrovskoj gori, ispod Golog vrha. O tome svjedoče kamene nadrgrobne ploče nepravilnog oblika koje se nalaze na blagoj padini ispred manastirske porte.

To je jedan od razloga zašto je ovaj manastir svetinja, iako je istorija ovog mjesta još uvijek u maloj mjeri otkrivena, a saznanja nedovoljna da bi se izveli ozbiljni naučni zaključci.



Čudotvorna ikona Blagouhani cvijet stigla je u manastir 2009. godine kao poklon jednog vjernika koji je od trgovca starinama kupio tamne daske za koje mu je rečeno da treba da se spoje, pošto je to vjerovatno bila ikona.

Kako je vrijeme prolazilo on je primijetio da se na daskama pojavljuju likovi Majke Božije i Isusa Hrista, a monahinje i vjernici smatraju da je to djelo Gospoda jer se ikona obnavlja bez ljudske ruke.

Prema svkedočanstvima monahinja i posjetilaca manastira ikona se neprestano obnavlja i od njenog miomirisa ponekad čitav hram miriše. Svjedočanstva o njenim čudotvornim i iscjeliteljskim moćima su brojna i o njima se može čuti i prilikom posjete manastiru.



Iverska Majka Božija je čudotvorna ikona koja pomaže bolesnima i ljudima u nevolji i parovima koji dugo ne mogu imati djecu. U manastiru postoji knjiga u koju se upisuju svi slučajevi u kojima je vjera i molitva pred Iverskom Majkom Božijom pomogla ljudima.

Sestre ovog manastira naglašavaju da ova ikona nije kopija originalne čudotvrone ikone koja se nalazi u Iverskom manastiru na Svetoj gori, već je nastala prije dvadesetak godina i urađena je u drugačijem stilu, ali joj je tema ista.



Manastir Rustovo je vrlo brzo nakon osnivanja, postao poznat i po njegovanju starih zanata. Naime rukodjelje koje izrađuju monahinje predstavljaju prirodne proizvode koji se mogu koristiti u ishrani ili za njegu tijela, a brojni imaju ljekovita svojstva i koriste se za otklanjanje različitih vrsta tegoba, budući da se izrađuju od ljekovitog bilja koje se prikuplja u okolini manastira ali i na drugim mjestima u Crnoj Gori.

U biljnoj radionici pravi se vino od smokve, ulje od kleke i razna druga ljekovita i aromatična ulja, vitaminska krema, gel za lice, tonik za lice, losion za tijelo, melem od lovora, melem od ruzmarina i gorske trave, melem od bokvice i ruže, šamponi, tonici, ljekoviti sirupi, biljne kapi, travarice i rakije, začinska ulja, vinsko sirće i začinsko bilje i čajevi.

Pored biljne radionice u kojoj se izrađuje preko sto proizvoda u okviru manufakture manastira postoje knjigovezačka i tkačka radionica.

U tkačkoj radionici proizvode se od vune, lana i pamuka torbice, lutke za djecu, heklaju se kape, pletu brojanice, kao i predmeti potrebni za religijsku službu. U knjigovezačkoj radionici od papira se izrađuju sveske i bukmarkeri, od drveta štapovi i satovi, a od kože povezi i korice za knjige.

Za one koji se do manastira Rustovo upute pješaka, svaki korak i napor će se isplatiti kada pred sobom ugledaju tu duševnu i vjerusku oazu, smještenu u zelenilu i sakriveno od očiju moderne Budve.

Na tren ćete se zapitati koja je godina i koji je vijek...U manastiru Rustovo našli su način da zaustave vrijeme i nahrane dušu hranom koja ne ulazi na usta.