12-09-2018

Manastir Stanjevići obilježva 680 godina postojanja

Ovih dana se užurbano radi na pripremama za održavanje svečanosti u manastiru Stanjevići, koji će 22. septembra prosloviti značajan jubiljej, 680 godina od osnivanja ovog duhovnog centra.

Manastir Stanjevići obilježva 680 godina postojanja | Radio Televizija Budva

Prepoznavajući duhovnu i kulturnu vrijednost manastira koji je pod zaštitom države, i Opština Budva je dala skroman doprinos obnovi i uređenju ovog mjesta.

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Budva Đorđija Vujovića na radost građana, Opština je učestvovala u obnovi koju su započela bratija manastira pokojni Dimitrije Blagojević, sada i otac Jefren.

"Opština se uključila aktivinije prošle godine preko dobrotvorne večeri koju smo mi organizovali, a ove godine preko programa plana investicija gradnjom puta", kazao je Vujović.

Svečanost u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj je planirana za 22. septembar.



Kako je kazao monah Pavle Kondić, 14. i 15. septembra odžaće se veliki interdisciplinarni međunarodni naučni skup posvećen šest vjekova manastira Stanjevići.

"Prvi dan će se naučni skup održati u 10 sati u velikoj trpezariji našeg manastira, a drugi dan na citadeli u Budvi gjde će biti prisutno 26 naučnika sa raznih fakulteta", rekao je Kondić i dodao da se broje minute do 22. septembra.

"U subotu, 22. septembra od 8 sati ujutro počinje bogosluženje, veliko osveštavanje našeg manastira sa dočekom mitropolita i vladika da obave taj sveti čin. Radujemo se svima čija su srca puna ljubavi prema ovom domu, i pozivamo ih da dođu da se pomilimo zajedno", zaključio je Kondić.