25-02-2023

Manifestacija „Ljubišini dani“ danas i sjutra u Budvi i Petrovcu

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ i IV Međunarodni naučni simozijum posvećen Ljubišinom liku i djelu održaće se u Budvi i Petrovcu od 25. do 26. februara u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Predviđeno je da se danas u terminu od 9 do 9:30h održi pomen na grobu Stefana Mitrova Ljubiše ispred crkve Svete Trojice u budvanskom Starom gradu, nakon čega će do 10h biti obavljena registracija učesnika u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“.

Svečano otvaranje IV Međunarodnog naučnog simpozijuma „Stefan M. Ljubiša: Dva vijeka od rođenja“ biće upriličeno u 10h u Modernoj galeriji, a nakon pozdravnih riječi gostiju i domaćina skupa, uslijediće premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Stefan Mitrov Ljubiša: Život i djelo budvanskog velikana“ (produkcija JU Muzeji i galerije Budve, 2023). Nakon toga, prisutni će imati priliku da poslušaju paštrovske pjesme u izvođenju grupe „Harmonija“, a potom je predviđen koktel.

Akademik Miro Vuksanović (SANU) proiznijeće Svečanu besjednu posvećenu Stefanu Mitrovu Ljubiši.

U prvoj sesiji Simpozijuma kojom će od 11 do 14:30h predsjedavati Akademik Zlata Bojović, ona će govoriti na temu „Stefan Mitrov Ljubiša u svom vremenu“, a pored Bojović učestvuju: Prof. dr Boško Suvajdžić („Epsko i dramsko u "Kanjošu Macedonoviću" : Stefan Mitrov Ljubiša i Vida Ognjenović“), Prof. dr Milijana Simonović („Boka Kotorska od romantizma do avangarde (slikana perom Ljubiše i Crnjanskog“), Dr Zoran Živković („Dva lica jednog sveta - Stefan Mitrov Ljubiša i Petar II Petrović Njegoš u sazvežđu Mediterana“), doktorand Svetlana Ivanović („Mediteranski svijet Stefana Mitrova Ljubiše“) i Dr Radoje Femić („ "Pričanja Vuka Dojčevića" i žanrovi srednjovjekovne književnosti: "Bog se brine sirotama" “).

Nakon diskusije, slijedi druga sesija od 16:30 do 19h kojom predsjedava Akademik Vida Ognjenović. U okviru druge sesije govoriće: Akademik Nenad Vuković („Onostrano biće u djelu Stefana Mitrova Ljubiše“), Akademik Siniša Jelušić („Skočiđevojka: Arhetip, transformacija, značenje“), Prof. dr Vladan Bartula („Dramski elementi i teološki sadržaj u pripovjesti "Prokleti kam" “), Dr Milena Davidović („Umnožavanje grehova - briga za spas duše u pripovetci "Krađa i prekađa zvona" Stjepana Mitrova Ljubiše“), Katina Jovanović Đoković („Pripovijest "Kanjoš Macedonović" u svijetlu teorije o semiosferi“) i Dr Ana M. Zečević („Sudska drama kao žanr narativnoj prozi Stefana Mitrova Ljubiše ("Pričanja Vuka Dojčevića")“).

Poslije diskusije i koktela predviđeno je održavanje izložbe „Spomen obilježja posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši u Budvi i okolini„ koja će biti otvorena u Spomen-dom u Starom gradu koji nosi Ljubišino ime.

Program u nedjelju:

Program manifestacije „Ljubišini dani“ i IV Međunarodnog naučnog simpozijuma nastavlja se u nedjelju, 26. februara u Spomen-domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. Prije početka treće i četvrte sesije Simpozijuma, citate iz djela Stefana Mitrova Ljubiše govoriće glumica Vjera Mujović.

Trećom sesijom, koja će se održati od 10 do 13h, predsjedavaće Bojan Munjin, a učestvuju sljedeći govornici: Akademik Vida Ognjenović („Lik pastorke u djelu Stefana Mitrova Ljubiše“), Akademik Ilija Vujačić („Političke ideje i ideali Stefana Mitrova Ljubiše“), Bojan Munjin („Stefan Mitrov Ljubiša - čovjek koji je pružio ruku da ne bi zaboravio sebe“), Stanka Janković - Pivljanin, MA („Trijumf fiktivnog: Između istine i priče - Ljubišin i Zanovićev Šćepan Mali“), Dr Mirjana Blagojević („Običaj i običajno pravo kroz položaj žene u pripovestima "Skočiđevojka" i "Gorde, ili kako Crnogorka ljubi" “) i Mr Ksenija Rakočević („Ginokritičko čitanje Ljubiše“).

Nakon diskusije i koktela, slijedi finalna četvrta sesija Simpozijuma kojom će od 15 do 18h predsjedavati Akademik Ilija Vujačić, a učestvuju: Prof. dr Radmilo Marojević („Frazeološki žanrovi i njihova lingvistička interpretacija (u Ljubišinoj pripovjednoj prozi i komentaru Gorskog vijenca))“, Prof. dr Miodrag Jovanović („Fonetske crte govora Paštrovića u Ljubišinim "Pričanjima Vuka Dojčevića" “), Doc. dr Jelena Bašanović - Čečović („Repertoar jezičko-stilskih postupaka i ekspresivnost jezika u "Pričanjima Vuka Dojčevića" “), Mr Perivoje Popović („Keopsova piramida za Stefana Mitrova Ljubišu“) i Prof. dr Valentina Pitulić („Stefan Mitrov Ljubiša i Grigorije Božović - pisci i tradicija“).

Po završetku diskusije i završne riječi, kao i koktela, sa početkom od 19 sati biće upriličen Omaž Akademiku Radomiru Ivanoviću (1936 - 2022), a govoriće: Akademik Nenad Vuković, Akademik Siniša Jelušić i doktorand Dušan Medin. Nakon toga biće upriličena svečana večera za sve učesnike Simpozijuma.