04-06-2023

Marković: Katastrofa na plaži Mogren

"Proteklih dana i mjeseci svjedoci smo grozne devastacije jedne od najatraktivnijih plaža kojima se hvali, ne samo Budva, nego i naša država Crna Gora. Svi Budvani imaju poseban osjećaj za ovu plažu", poručuje se u saopštenju OO Demokrate Budva koje potpisuje predsjednik kluba Marko Marković.



Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Na prvom turističkom spotu ikada snimljenom na teritoriji naše opštine (radi se o filmu u režiji Đorđa Vujovića „Dobrodošli u Budvu“ iz 1963. godine) najveća pažnja posvećena je upravo ovoj plaži. Malo je Budvana koji u životu nisu, upravo na ovoj plaži,
sticali prijateljstva, zaljubljivali se, proslavljali, svađali se i mirili. Kupališna sezona je po starim običajima počinjala 13. juna, tradicionalnim okupljanjem svih Budvana upravo na ovoj plaži.

Veoma je teško u jedno saopštenje „sabiti“ vapaj zbog stanja u kojem se danas, 04. juna 2023. godine nalazi ova plaža. Prvi gosti se ove godine kupaju pored bagera na gradilištu, u požutjelom moru. Ako su postojali razlozi za građevinske intervencije na ovom, za sve Budvane „svetom“ mjestu, moralo se tome pristupiti na mnogo civilizovaniji, odgovorniji način.
Ovo čemu danas svjedočimo, jedna je od najsramnijih epizoda devastacije prirode na teritoriji naše opštine. A nije da u tome nemamo iskustva.

Bez želje da tražim krivca, pozivam sve državne i opštinske organe, zakupodavca i zakupca, sve koji imaju uticaja i, na kraju krajeva, obraza, da preduzmu sve što mogu, da se ne prave slijepi i gluvi, i da zaštite naš Mogren. Sigurno nikome neće biti oprošten ovakav zločin.

U Budvi, 04.06.2023. godine

Marko Marković
Predsjednik Kluba odbornika