05-11-2020

Marković: Obrazovanje se može ograničiti samo u ekstremnim situacijama

Komentarišući predlog Instituta za javno zdravlje da se, zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa, na području opštine Budva od ponedjeljka zatvore škole, članica Savjeta roditelja OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Višnja Marković izrazila je začuđenost predloženim mjerama ocijenivši da je obrazovanje stub društva, te se stoga, prema njenom mišljenju, može uskratiti ili ograničiti samo u ekstremnim situacijama.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ona je, u izjavi za naš portal, kazala da je vjerovala da je uvođenje mjera bez efekta i bez naučnog utemeljenja prevaziđeno.

"Institut za javno zdravlje i NKT izgleda ne prate situaciju u Evropi i njihov odgovor na povećanje broja zaraženih, koji se ne ogleda u zatvaranju škola", rekla je ona.

Roditeljima je, smatra Marković, svjesno ostavljen prostor da se izjasne, što podrazumijeva da se, ako reakcija bude drastična, u skladu sa tim stvari dalje odvijaju. Očekuje da će i nadležno Ministarstvo prosvjete uzeti u obzir relevantna naučna istraživanja, među kojima su studija Univerzitetske bolnice u Drezdenu, ali i saznanja do kojih je baveći se pandemijom došla britansko-indijska epidemiološkinja Sunetra Gupta.

Naime, u pomenutoj njemačkoj naučnoj studija, sprovedenoj u pokrajini Saksonija, piše da škole i ne moraju da imaju veliku ulogu u širenju koronavirusa. Sa druge strane, Gupta je nedavno istakla da ključ u suzbijanju virusa nije u "lokdaunu", već da treba ići u pravcu stvaranja kolektivnog imuniteta.

"Mislim da su roditelji vrlo odgovorni i da ne žele na ulicama da traže svoja prava. Nadam se da će Ministarstvo uzeti u obzir brojna istraživanja koja dokazuju da su djeca u najmanjem procentu ugrožena i da najmanje ugrožavaju druge i da će ipak dozvoliti školama da rade", kazala je naša sagovornica.

Ono što članica Savjeta roditelja OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" primjećuje jeste, kako isitče, konstantno zastrašivanje ljudi, sa kojim, dodaje, treba prestati. Nepohodno je, ocjenjuje, iznositi relevantne podatke kako o broju zaraženih tako i o dokazanoj smrtnosti od ovog virusa i okrenuti se švedskom modelu.

"Pandemija nije "sprint nego maraton". Ovo će trajati još jako, jako dugo čak i kad se proizvede vakcina na koju se svi oslanjamo. Vakcina neće biti efikasna koliko ljudi misle, a to su sami proizvođači u nekoliko navrata izjavljivali. Tako da će nam jedini način za koliko-toliko normalan život biti kolektivni imunitet i što ga brže stvorimo, lakše ćemo sve ovo prebroditi", napomenula je ona za portal RTV Budva.

Do tada, prema njenim riječima, treba gledati da djeca ostanu i mentalno zdrava a ne samo nezaražena covidom, a da ekonomija, kakva god bila, opstane i preživi.

"Ako đacima uskraćujemo obrazovanje bojim se da ekonomiju u skorijoj budućnosti nećemo ni imati. Nije poenta života samo preživjeti Covid, poenta života je živjeti i ne uništavati buduće generacije", zaključila je Marković.

Podsjećamo, Institut za javno zdravlje (IJZ) tokom jučerašnjeg dana predložio je zatvaranje škola u Budvi, dok su iz Ministarstva prosvjete poručili da je za očekivati da škole na području naše opštine od ponedjeljka pređu na online sistem.

Pomenuta mjera, kako su napomenuli iz Ministarstva prosvjete, važila bi i za Podgoricu, Cetinje i Ulcinj, jer su u pitanju opštine u kojima je stopa kumulativne incidencije takva da je broj oboljelih na 100,000 stanovnika veći od 8000. Još nije donesena konačna odluka, a iz ovog resora su poručili da će, u vezi sa tim, izdati detaljno saopštenje za vikend.


M.S.