07-09-2021

Marković: Visoke ambicije na domaćoj sceni, što duži opstanak u Evropi

Odbojkaši Budve već par sedmica pripremaju se za novu sezonu u kojoj brane dva domaća trofeja, ali ih očekuje i nastup na evropskoj sceni. Šef stručnog štaba Miloš Marković za naš portal ističe da će šampion Crne Gore imati znatno drugačiji tim. Ambicije su da se zadrži primat u ligi i Kupu, kao i što bolji nastup u Evropi.


Odbojkaši Budve, Foto: OSCG

"Prethodne sezone takmičili smo se na domaćoj sceni, u sastavu koji su činili dominantno mladi igrači iz Crne Gore. Taj sastav izborio je oba trofeja i dao pet seniorskih reprezentativaca od kojih su njih par bili dio postave koja je ostvarila veliki uspjeh kvalifikujući se na Evropsko prvenstvo. Navedeni rezultati umnogom su determinisali ovogodišnji roster OK Budve", kazao je Marković.

Petorica prvotimaca iz prošlog sastava ostvarili su inostrane transfere. Riječ je o korektoru Milutinu Pavićeviću, tehničarima Aldinu Okoviću i Nikoli Radoniću, kao i primačima servisa Ivanu Zviceru i Aleksandru Milivojeviću. Pavićević i Zvicer pojačali su češku Duklu, odnosno švajcarski Nafels, a trenutno su u rosteru reprezentacije Crne Gore koja, po drugi put, učestvuje na Evropskom prvenstvu.

"Ostali su srednjaci Dalibor Lečić, Blažo Milić i Miodrag Jelić, kao i primač Maksim Mihajlov. Ekipi su se priključili juniori OK Mediteran: Danilo Krivokapić, Miro Miljanić i Rastko Milenković", navodi naš sagovornik.

U Budvu su, u međuvremenu, stigla nova lica. Primač servisa Veljko Bijeljac došao je iz banjalučkog Borca, a Albanac Redi Bakiri iz turskog Milasa. Klub je angažovao i tehničare, makedonskog odbojkaša Filipa Despotovskog (Sarema- Estonija) i ruskog igača Evgenija Belajeva (IZGTU Dinamo - Rusija). Korektor će biti Aleksandar Gmitrović, koji dolazi iz susjedne Srbije gdje je igrao za Borac Starčevo, a nekada i za Crvenu Zvezdu. Srednji bloker Dimitri Baranov, Rus sa arzebejdžanskim pasošem pojačao je Budvu iz Lakape (Finska), a slovenački libero Urban Toman dolazi iz ekipe AHC Volley Ljubljana.


Aleksandar Gmitrović - novi korektor Budve, Foto: Sportski žurnal

Novi sastav Budve na okupu je od 20. avgusta kada su zvanično počele pripreme za predstojeće izazove.

"Prvi dio priprema ekipa momci će odraditi u Mediteranskom sportskom centru, nakon čega će uslijediti igranje prijateljskih utamica kako u Budvi tako i u regionu. Za nama su dvije radne nedelje koje su protekle po planu i programu tako da moram biti zadovoljan postignutim", rekao je Marković i dodao da su za naredni period planirane prijateljske utakmice sa Odbojkaškim klubom "Mladost Ribola Kastela"" iz Hrvatske.


Miloš Marković, Foto: OK Budva

Takmičenjima na domaćoj sceni stručni štab OK Budva pristupa sa visokim ambicijama i tim iz našeg grada je, na papiru, prvi favorit za osvajanje oba trofeja. Trener se nada da će ekipa opravdati tu ulogu.

Što se tiče domaćeg prvesntva, prvi mečevi su na programu sredinom sljedećeg mjeseca, a prije pomenutog susreta, 6. oktobru na programu je duel u Budvi sa Mladošću iz Zagreba u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"Riječ je o višegodišnjem prvaku Hrvatske i najčešće učesniku završne faze u MEVZA ligi. U takvoj konotaciji stvari naš cilj je predstaviti se u što je moguće boljem svijetlu. Tražićemo šansu za što duži opstanak na evropskoj sceni i na taj način doprinijeti jačanju i razvoju domaće lige, kroz popularizaciju odbojke u Budvi i Crnoj Gori", očekivanja su trenera OK Budva.

"Sam pasman na EP predstavlja uspjeh"

U razgovoru smo se osvrnuli i na Evropsko prvenstvo u odbojci, čiji je, po drugi put, učesnik i naša selekcija.

Izabranici Veljka Bašića za sada su upisali tri poraza, protiv favorizovanih ekipa Bugarske, Slovenije i Italije. Mečevi sa Češkom i Bjelorusijom biće odlučujuči u borbi za drugu fazu takmičenja.

"Moramo biti objektivni i svjesni da dolazimo iz male zemlje, zemlje u kojoj se muška odbojka ne može svrstati u red najpopularnijih sportova. Uzimajući to u obzir, smatram da sam plasman na EP predstavlja svojevrstan uspjeh te da bi bilo koji po nas pozitivan rezultat u tako jakoj grupi za mene predstavljao prijatno i radosno iznenađenje", naglasio je Marković.



M.S.