01-06-2015

Marković: Vlast ponovo želi da nas dijeli po šavovima iz prošlosti

Marković: Vlast ponovo želi da nas dijeli po šavovima iz prošlosti | Radio Televizija Budva

"Periodično pokretanje priče o uklanjanju spomen-ploče u Budvi sa raznoraznih adresa neuspješan je pokušaj da se skrene pažnja sa realnih problema, prije svega egzistencijalnih.

Iza svih tih pokušaja stoji jedna neuspješna vlast koja je u našoj državi i u našem gradu uništila sve što se moglo uništiti i sada nas ponovo želi dijeliti po šavovima iz prošlosti, jer je to ostao jedini način da se kako-tako održava u svojim foteljama.

Tako je ponovo pokrenuta priča o skidanju spomen-ploče u Budvi, ovog put kroz riječi izvjesne generalne direktorke Direktorata za kulturnu baštinu Lidija Ljesar, kojoj, po svemu sudeći, smetaju osjećanja naroda ovog kraja prema pripadnicima oslobodilačke vojske koja je poslije viševjekovne okupacije omogućila povratak Budve u južnoslovensku maticu i učinila da nakon stotina godina državne razdvojenosti Cetinje i Budva budu u istoj državi.

Naravno, njoj nimalo ne smeta što je neposredno iza gradskih vrata, iznad kojih se nalazi ta ploča, divlje izgrađen višespratni hotel ili što ovu ploču natkriljuje plastični Rašidov DNK. Toliko o Direktoratu za kulturnu baštinu i njegovoj generalnoj direktorici.

Vjerujem da je čak i predlagačima ovog anticivilizacijskog čina poznato da je u toj pobjedonosnoj vojsci, koja je oslobodila Budvu, bilo na hiljade dobrovoljaca iz Grblja, Maina, Pobora, Braića i Paštrovića, koji su dolazili čak iz prekomorskih zemalja, rizikujući svoje živote, ali i živote svojih porodica, kako bi odbranili svoj narod, čak i u vrijeme kada se tadašnja vlast pripremala za kapitulaciju i odlazak u izbjeglištvo.

Sigurno im je poznata i činjenica da je veliki broj tih dobrovoljaca svoje živote položio na oltar otadžbine i da, na našu zajedničku sramotu, na prostoru Budve još nema spomenika koji bi podsjećao na njihovo herojstvo.

Sama činjenica da ovu spomen-ploču iznad gradskih vrata nijesu uspjeli da uklone italijanski fašisti, ni njemački nacisti za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, te da je tadašnji gradonačelnik Budve, gospodin Luketić, to spriječio rizikujući pri tome i svoj život, svjedoči o tome da su čak i okupatori imali poštovanja prema hrabrosti naših predaka.

Može li zaista aktuelna crnogorska vlast toliko nisko pasti da učini ono što italijanski fašisti i njemački nacisti nijesu uradili.

Zaista se nadam da ne može", ocijenio je Veselin Marković, predsjednik OO SNP-a Budva.