18-04-2020

Materhorn: Svake noći svijetli u drugoj boji u znak podrške

Najviši vrh Švajcarske, Materhorn, ovih dana posebnu pažnju širom svijeta privlači jer je svako veče kao simbol nade osvijeteljen u bojama zastava zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom.


Foto: Gabriel Perren

Umjetnik Geri Hofšteter na projektu radi od 24. marta, a u ponedjeljak je na tom najslikanjijem planinskom vrhu na svijetu ispisao poruku “Za sve nas” u znak podrške svakom pojedincu u borbi protiv pandemije.

Čuveni vrh svako veče prekriva druga zastava, a sinoć je bio osvijetljen u bojama američke zastave, navodi se na sajtu Zermat Materhorn.


Foto: Derek Fevretto

Kao simbol nade i solidarnosti, Materhorn, visok 4.478 metara, do sada je svijetlio u bojama zastava Italije, Njemačke, Francuske, Portugala, Japana.

“U ovom trenutku, SAD su zemlja koja je najviše pogođena krizom kovida 19 sa najvećim brojem pozitivnih i stradalih ljudi. Naše misli su sa svim Amerikancima u do sada neviđeno teškom vremenu“, rekao je umjetnik.


Foto: Zermatt Tourism

Dodao je da želi da prenese poruku solidarnosti i svim građanima pruži nadu i snagu ali i da sve podsjeti da ostaju kod kuće i zato na Materhornu piše i Ostani kod kuće.

Foto: James Melville

Ambasada Švajcarske u SAD objavila je noćas sliku projekcije američke zastave sa porukom za Amerikance.

“Nevjerovatno! Kao znak solidarnosti, američka zastava sinoć je prekrila Materhorn. Švajcarska šalje nadu i snagu Sjedinjenim Američkim Državama“, objavila je Ambasada na Facebooku.

Vrh Matehorn liči na džinovski zub i upravo je zbog toga prepoznatljiv širom planete, Smatra se da je najslikanija planina na svijetu. Nalazi se u kantonu Vale i samo južni dio na teritoriji Italije.


Foto: Matterhorn Chalets

U julu će biti tačno 155 godina od kada je prva ekspedicija stigla na vrh. Malo selo na putu do vrha sa 6.000 stanovnika godišnje zabilježi i dva miliona posjeta. Godišnje se na vrh popne oko 3.000 ljudi, ali u toj dugoj istorji od kada nastoje da ga osvoje poginulo je 550 ljudi.

Švajcarski alpi godišnje zabilježe oko 450 milona noćenja.





Izvor: Tanjug/Cdm