16-11-2014

Matica Boke: Budva da bude dio Boke

Opština Budva trebalo bi da bude u sastavu Boke Kotorske, a granice Boke idu od Mokrina u Herceg Novom do Kufina na ulazu u opštinu Bar, saopšteno je na jučerašnjoj Skupštini Matice Boke u Budvi.

Matica Boke: Budva da bude dio Boke | Radio Televizija Budva

Na skupštini se moglo čuti da je potrebno i legalno i legitimno zaštititi interese regiona Boke Kotorske, prenio je Blic.

„Paštrovići su uvijek bili i ostali dio Boke. Pošto nije dovoljno samo saznanje o toj činjenici, odlučili smo da pokrenemo točak svijesti koji je posljednjih decenija stao. Osjećamo da je potrebno da se priključimo bokeljskoj porodici i u organizacionom smislu, jer samo tako, zajedno, složno, Boka će oživjeti i zaživjeti svim svojim bilom. Kao što je neko rekao, Boka bez Paštrovića je kao čovjek bez jedne noge. Evo ga danas taj čovjek u vidu ovog skupa, zdrav, pametan, jak i pun entuzijazma“, istakao je predsjednik podružnice Matice Boke iz Paštrovića Ilija Vuković.

Učesnici skupa koji je juče organizovan u Budvi tvrde da je u sastavu Boke i Budva, te da na tu činjenicu mnogi danas zaboravljaju.

„U političkoj svakodnevici odomaćen je naziv Boka i Budva što je sa istorijskog, kulturnog i teritorijalnog aspekta neprihvatljivo. Još od austrougarske dominacije znalo se da je Boka od Mokrina u Herceg Novom do Kufina na ulazu u barsku opštinu“, kazao je predsjednik UO Matica Boke Željko Komnenović.