27-04-2019

Matica Boke: Stotine rješenja o rušenju skupljaju prašinu, a žele da sruše samo krstionicu

"Svetinje u Boki su uvijek bile svetinje, i bile su iznad svih dnevno političkih ili drugih dešavanja", ističu u Matici Boke

Matica Boke: Stotine rješenja o rušenju skupljaju prašinu, a žele da sruše samo krstionicu | Radio Televizija Budva

Vlada Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Uprava za inspekcijske poslove u slučaju krstionice na Miholjskoj Prevlaci iz samo njima znanih razloga, selektivno primjenjuju Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata vrijeđajući osjećanja vjernika i zdrav razum građana Boke kotorske – ocijenio je danas Upravni odbor Matice Boke.

„Stotine izvršnih rješenja o rušenju nelegalnih objekata u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj, godinama unazad skupljaju prašinu u inspekcijskim ladicama, a Ministarstvo ministra Pavla Radulovića od 2012. godine uprkos odredbama tog istog Zakona ne želi da izda građevinsku dozvolu za obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila. Obala Boke Kotorske je potpuno devastirana nelegalnom i urbanocidnom gradnjom, posebno od stupanja na snagu kontroverznog zakonskog rješenja koje je omogućilo betoniranje poslednjih neurbanizovanih komada obale. Legalno i legitimno sprovođenje Zakona o izgradnji i uređenju prostora podrazumjevalo bi izvršenje tih rješenja po redosledu donošenja", saopštili su iz Matice Boke ističući da je “sve mimo toga selektivno sprovođenje zakona koje jedne favorizuje, a druge diskriminiše”.

“Pri tome se osnovano sumnja da je nedosljednost u redosljedu izvršenja posljedica mita, korupcije ili drugih kriminalnih radnji. Ni u jednom dijelu Zakona ne stoji da se objekti klasifikuju po vrijednosti, kao i da se ruše po vrijednosti. Zato odbrana male Crkve-krstionice od 11-tak metara kvadratnih na Miholjskoj Prevlaci postaje bedem odbrane temeljnih prava vjernika i svih građana Crne Gore, ali i ogledalo usko-ideoloških motiva koji su jasno vidljivi u ovom slučaju“, ističe se u saopštenju.

Iz te NVO su poručili da su Bokelji svih konfesija vjekovima živjeli u skladu, sa izuzetnim osjećajem za različitosti, posebno po pitanju vjere.

„I to je među narodom bokeljskim prepoznato kao neprocjenjivo blago i rijedak dragulj koji treba pažljivo i brižno njegovati, posebno čuvajući i gradeći svetinje. Svetinje u Boki su uvijek bile svetinje, i bile su iznad svih dnevno političkih ili drugih dešavanja", ističu u Matici Boke, podsjećajući na poruku iz Jevanđelja ”Svetinje svetima”.

“Nama kao vjernicima u dan najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, ostaje da te liturgijske riječi ispoštujemo i sprovedemo u djelo, jer vjera nas je održala i pomogla da opstanemo na najljepšem dijelu kugle zemaljske, Boki Kotorskoj, pod mnogim okupacijama, da se sačuvamo i obnovimo svetinje. Danas nam je više nego ikad potrebno duhovnog mira i poznatog bokeljskog suživota, sklada, i tolerancije koji pojedini jastrebovi sa strane pokušavaju da poremete.

Zaboravljaju oni da je Boka živjela u uređenim društvenim sistemima, gdje se znao zakon i red kao i posljednice neselektivnog sprovođenja zakona i prava, koje je jednako za sve. Matica Boke vidi sve ljude dobre volje koji se okupljaju na Prevlaci kod Crkve-Krstionice kao prve na braniku zaštite i poštovanja Ustava Crne Gore i svih pozitivnih zakonskih propisa države Crne Gore", navodi se u saopštenju uz napomenu da je ovih dana zabilježen masovan odziv građana Boke svih vjera koji potpisuju peticiju za očuvanje krstionice i obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci.