01-05-2020

Maturski, polumaturski i stručni ispiti od 20. maja

Maturski, stručni i polumaturski ispiti biće održani od 20. maja, a na polaganjima neće biti gradiva iz četvrtog tromjesečja, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.


Foto: Gov.me

Kako je saopšteno iz Ministarstva, eliminisanje pitanja iz četvrtog klasifikacionog perioda, odnosno tromjesečja, bio je i jedan od zahtjeva Unije srednjoškolaca, sa čijim predstavnicima su razgovarali Šehović i uprava Ispitnog centra.

„Dodatno, rokovi za zaključivanje ocjena maturantima su skraćeni, kako bi se ostavilo više vremena za pripremu za maturske ispite“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će biti organizovana i priprema na daljinu odnosno emitovanje pripremih časova.

Kako su kazali iz Ministarstva, testovi za pripremu biće objavljeni online i u štampanim medijima, a škole će takođe iskoristiti sve resurse za podršku maturantima i polumaturantima, što su takođe bili neki od zahtjeva Unije srednjoškolaca.

„Rokovi za izdavanje diploma će biti takvi da učenici mogu da se upišu ne samo na fakultete u Crnoj Gori već i šire“, navodi se u saopštenju.

Šehović je rekao da vjeruje da nema razloga za brigu, navodeći da u Ministarstvu potpuno razumiju mlade ljude iz Unije srednjoškolaca i vode računa o aktuelnom momentu.

„Ni na internim, niti na eksternim ispitima polumaturanti i maturanti uopšte neće imati gradivo iz četvrtog tromjesječja, a samim tim će imati i manji broj pitanja. Osim toga, polumaturski ispiti nijesu eliminatorni faktor za upis u srednje škole“, kazao je Šehović.

Kako je naveo, maturski ispiti se vrednuju prilikom upisa na fakultete većeg dijela zemalja regiona i šire, a i na ovaj način se kod mladih ljudi, pred kojima je profesionalni razvoj, podstiče kultura objektivne eksterne provjere znanja.

„Zajedno ćemo dati sve od sebe da djeci omogućimo dobru pripremu, uz poštovanje epidemioloških mjera. Zato sam uvjeren da smo na pravom putu, jer su nam korist djece, njihovo znanje i njihov nastavak školovanja prioritet”, poručio je Šehović.

Iz Ministarstva je saopšteno da će eksterni maturski i stručni ispiti iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti biti održani 20. maja, iz prvog stranog jezika 30. maja, a iz matematike 1. juna.

„Termini polaganja za polumaturante su: iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 26. maja, iz matematike 27. maja, a iz predmeta po izboru 28. maja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je inicijalni predlog Unije srednjoškolaca, nakon konsultacija sa srednjoškolcima, bio i otkazivanje maturskih ispita.

„Međutim, kako je konstatovano da je, zbog najboljeg interesa djece, taj zahtjev neodrživ, razgovarano je o načinima organizacije ispita, i usvojeni su njihovi zahtjevi da se eliminiše sa polaganja četvrto tromjesečje, da se testovi za pripremu učine dostupnim svima, te da se u svakom mogućem smislu ima u vidu aktuelni momenat“, kazali su iz Ministarstva.

U tom resoru smatraju da će ovakva odluka o održavanju ispita omogućiti đacima da se, bez problema, pripreme i upišu na željene fakultete u Crnoj Gori, ali i u regionu i šire.
Izvor: Mina