05-12-2020

MCP: Bez prisustva vjernika na pomenu mitropolitu, moći će da se poklone i upale svijeću

Molitveni spomen povodom 40 dana od upokojenja mitropolita Amfilohija obaviće se sjutra u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Kako su kazali iz MCP, zbog složene epidemiološke situacije i u skladu sa preporukama zdravstvenih institucija, arhijerejskoj liturgiji će prisustvovati isključivo sveštenstvo i monaštvo, dok će vjernicima tokom cijelog dana biti omogućeno da se poklone mitropolitovom grobu i zapale svijeću.


Foto: MCP

Iz Mitropolije su saopštili da će četrdesetodnevni pomen biti služen u svim parohijskim i manastirstirskim crkvama u MCP i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, a u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici toga biće služena Sveta arhijerejska Liturgija u kojoj će učešće uzeti više arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

"Sveta Liturgija će biti zatvorena za sve novinarske ekipe, a biće obezbjeđen direktan video i audio prenos koji će se emitovati putem internet sajtova Mitropolije i Radija Svetigore", kazali su iz MCP.

Oni su istakli da se pravoslavni vjernici nalaze u periodu božićnog posta, kada je duhovni život svakog vjernika intenzivniji i duhovno sadržajniji, te podsjećaju da se za sve duhovne potrebe koje imaju, kao i u prethodnom periodu, interesuju kod svojih parohijskih sveštenika.

"U nadi da će Jedini Čovjekoljubac i istinski Ljekar duša i tijela naših Gospod Isus Hristos što skorije spasiti rod ljudski od ovog i drugih iskušenja koje su zadesile cio svijet, molimo Mu se i da upokoji dušu vjernog sluge svoga blaženopočivšeg mitropolita i oca našega Amfilohija", zaključili su iz MCP.