25-07-2022

Med će poskupiti još tri eura, prinos bolji nego lani

Na području Krajine ova godina je jedna od boljih po prinosu meda, kaže jedan od najuspješnijih pčelara ovog kraja, Dželal Muja, bivši predsjednik Udruženja pčelara Ulcinj. On je kazao da će med ove godine poskupiti tri eura zbog rasta cijena proizvoda neophodnih za uzgoj i održavanje pčela.


Ilustracija, Foto: Pixabay

„Za razliku od prošle godine, ove godine sam imao prinos od 10-12 kilograma po košnici, čime mogu da budem zadovoljan. Ova količina meda je proizvedena zahvaljujući boljem unosu slatkog nektara u košnice ovog proleća i povoljnijim vremenskim uslovima“, kaže Muja.

Ovaj uspješni pčelar tvrdi da kvalitetu medonosnog proizvoda u Krajini nije potrebna reklama jer je poznat i van Crne Gore, zbog povoljnih prirodnih uslova koje ovaj kraj nudi za ishranu pčela, odnosno raznovrsnosti medonosnog bilja, koji su uglavnom ljekoviti.

“Naš pelinov med je poznat od davnina, veoma je kvalitetan i uvijek je na dobroj cijeni, tako da ma koliko da proizvodimo svu količinu prodajemo na kućnom pragu“, kaže Muja.

Ističe i da su zdravstvena kriza izazvana pandemijom korona virusa i zabrinutost građana za zdravlje doveli do povećanja potražnje za proizvodima od meda. Što se tiče cijene pelinovog meda iz Krajine, Muja kaže da će ona ove godine poskupiti. „Prošle godine sam prodao kilogram meda iz Krajine za 15 eura, a ove godine, nakon što su porasle sve cijene proizvoda neophodnih za uzgoj i održavanje pčela, povećao sam cijenu po kilogramu na 18 eura. Međutim, cijena meda koji ja proizvodim u Ulcinju neće se mijenjati od prethodnih godina i iznosiće 15 eura po kilogramu“, ističe Muja.

On dodaje da je pčelare i ove godine pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, ali je finansijska podrška Opštine Ulcinj uvijek izostala.

„Nikada nismo imali podršku Opštine Ulcinj. Nekoliko puta smo se zvanično obraćali za pomoć resornom opštinskom sekretarijatu, misleći da će nam posvetiti odgovarajuću pažnju, ali ništa nismo dobili“, sa žaljenjem kaže Muja.

(RTCG)