30-06-2023

MedFund i JPMD zajedničkim snagama podržavaju efikasno upravljanje prvim morskim zaštićenim područjima u Crnoj Gori

MedFund, fond za zaštitu posvećen Mediteranskim morskim zaštićenim područjima, i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, preduzeće odgovorno za upravljanje morskim zaštićenim područjima (MZP) u Crnoj Gori, sa zadovoljstvom objavljuju saradnju u cilju podrške upravljanja prvim proglašenim morskim zaštićenim područjima u zemlji: Parkovima prirode “Platamuni” i “Katič”.


Foto: JPMD

Kako su kazali iz Morskog dobra, ovo partnerstvo predstavlja značajno dostignuće u očuvanju mora za Crnu Goru i Mediteran.

Oni podsjećaju da, pokrivajući 10km² i 27km², morska zaštićena područja “Platamuni” i “Katič” obuhvataju različita morska staništa, uključujući koraligene zajednice, livade morske trave i važna područja za razmnožavanje različitih morskih vrsta.

"Saradnja između MedFund-a i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore ima za cilj da obezbijedi efikasno upravljanje, promoviše lokalnu upravu, unaprijedi nadzor, podigne svijest o značaju očuvanja ovih područja, prati ekološke koristi i podrži održivo korišćenje ovih dragocijenih morskih ekosistema. U periodu od pet godina, MedFund će obezbijediti finansijsku pomoć, tehničku ekspertizu i unapređenje kapaciteta kako bi se omogućila implementacija planova upravljanja i poboljšala dugoročna održivost morskih zaštićenih područja", navode u saopštenju.


Foto: JPMD

Prenoseći poruke predstavnika MedFund-a i Morskog dobra, iz JPMD pojašnjavaju da je partnerstvo dio regionalnog projekta pod nazivom „Build back a blue and stronger Mediterranean - Izgraditi ponovo plavi i jači Mediteran“, koji je finansiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i podržan od Conservation International (CI), kako bi se poboljšala zaštita mora i obale u Mediteranu.

"Oduševljeni smo što sarađujemo sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u podršci upravljanju morskim zaštićenim područjima “Platamuni” i “Katič” ", rekao je Romain Renoux, direktor MedFund-a.

"Ovaj zajednički napor pokazuje snagu partnerstva u pokretanju efikasnih inicijativa za očuvanje mora i naglašava našu posvećenost očuvanju morskog biodiverziteta Crne Gore i Mediterana. Potpisivanje ovih ugovora o grantu je od velikog značaja za Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, imajući u vidu da smo nedavno uspostavili tri morska zaštićena područja u Crnoj Gori i da smo na samom početku upravljanja ovom novom oblašću. Čast nam je i zadovoljstvo što je MedFund pokazao interesovanje za morska zaštićena područja u Crnoj Gori. Podrška MedFund-a je veoma važna za naše preduzeće i nadamo se da ćemo u narednih pet godina uspješno sarađivati, kako na ovim, tako i na budućim projektima, u cliju očuvanja morskog biodiverziteta", kazala je Ivana Franeta, pomoćnik direktora Javnog preduzeća.

MedFund je vodeći fond za zaštitu prirode sa sjedištem u Monaku posvećen podršci održivom upravljanju morskim zaštićenim područjima u mediteranskom regionu. Kroz svoju finansijsku pomoć, tehničku ekspertizu i programe izgradnje kapaciteta, MedFund blisko sarađuje sa vladama, lokalnim zajednicama i partnerskim organizacijama na zaštiti jedinstvenog morskog biodiverziteta Mediterana i promovisanju dobrobiti priobalnih zajednica. Do danas, MedFund podržava 15 morskih zaštićenih područja u sedam mediteranskih zemalja. Da biste saznali više, posjetite: www.themedfund.org

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMD) je državna institucija osnovana 1992. godine Odlukom Skupštine Crne Gore, sa ciljem upravljanja, zaštite, održavanja i razvoja morskog dobra uključujući i teritorijalno more Crne Gore. Preduzeće ima preko 30 godina iskustva u upravljanju plažama, upravljanju lukama i nautičkom i pomorskom obalnom infrastrukturom, upravljanju zaštićenim obalnim područjima, praćenju priobalnog i morskog okruženja (kvalitet vode za kupanje, procesi obalne erozije, morski biodiverzitet i dr.), kao i iskustvo u upravljanju obalnim prostornim podacima, planiranju i izvršenju prostornih planova i drugih programa koje donosi Vlada. Javno preduzeće upravlja zaštićenim područjima na obali i moru, što obuhvata 20 plaža zaštićenih kao Spomenici prirode i priobalno močvarno područje – Posebni rezervat prirode „Tivatska Solila“ a od 2021. godine sa tri morska zaštićena područja.

Conservation International štiti prirodu za dobrobit čovječanstva. Kroz nauku, politiku, terenski rad i finansije, ističe i obezbijeđuje najvažnija mjesta u prirodi za klimu, biodiverzitet i ljude. Sa kancelarijama u 30 zemalja i projektima u više od 100 zemalja, Conservation International je partner sa vladama, kompanijama, civilnim društvom, autohtonim narodom i lokalnim zajednicama kako bi pomogli ljudima i prirodi da napreduju zajedno. Za više informacija idite na Conservation.org i pratite rad ove organizacije na Conservation News, Facebook, Twitter, TikTok, Instagram i YouTube.

Globalni fond za životnu sredinu (GEF) je porodica fondova posvećenih suočavanju sa gubitkom biodiverziteta, klimatskim promjenama, zagađenjem i opterećenjima zdravlja kopna i okeana. Njegovi grantovi, kombinovano finansiranje i podrška politikama pomažu zemljama u razvoju da se bave svojim najvećim ekološkim prioritetima i da se pridržavaju međunarodnih konvencija o zaštiti životne sredine. Tokom protekle tri decenije, GEF je obezbijedio više od 22 milijarde dolara i mobilisao 120 milijardi dolara za sufinansiranje za više od 5.000 nacionalnih i regionalnih projekata.