23-06-2016

Međunarodna ljetnja škola - Menadžment zdravstvenih institucija

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD), međunarodna obrazovna i naučno-istraživačka organizacija iz akademskog sistema OUN, organizuje od 27. juna do 1. jula 2016. godine u Miločeru (Hotel „Maestral“) XXI ECPD Međunarodnu ljetnju školu Menadžment zdravstvenih institucija sa glavnom temom „Zdravstveni sistemi u ekonomskoj i migrantskoj krizi”. Svečano otvaranje Škole zakazano je za ponedeljak, 27. jun u 10:00 časova.

Međunarodna ljetnja škola - Menadžment zdravstvenih institucija | Radio Televizija Budva

Na otvaranju Škole će govoriti Prof. dr Budimir Šegrt, Ministar zdravlja Crne Gore, Dr Hans Kluge, Direktor Direktorata za javno zdravlje Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Prof. dr Dušan Keber, Direktor XXI ECPD Međunarodne ljetnje škole i raniji Ministar zdravlja Slovenije, Prof. dr Ana Stavljenić Rukavina, Ko-direktor škole i raniji Ministar zdravlja Hrvatske, i Akademik prof. dr Negoslav Ostojić, Izvršni direktor Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN.

Predavanja će održati: Prof. dr Klaus-Dirk Henke, Ko-direktor škole i Šef katedre javnih finansija i zdravstvene ekonomije Univerziteta u Berlinu, Prof. dr Nebojša Arsenijević, Rektor Univerziteta u Kragujevcu, Prof. dr Luca Rosi, Prof. dr Giovanni Rezza i Dr Paola Stefanelli, ugledni stručnjaci Instituta za javno zdravlje Italije, Doc. dr Nebojša Kavarić, Direktor Doma zdravlja Podgorica i Regionalni koordinator ECPD za zdravstvene i ekološke studije, Prof. dr Elizabeta Ristanović, Univerzitet odbrane u Beogradu, Prof. dr Branka Legetić, dugogodišnji ekspert SZO, Dr Branka Tomljanović, Hrvatski zavoda za hitnu medicinu, Prof. dr Predrag Sazdanović, Direktor Kliničkog Centra Kragujevac i drugi.

ECPD organizuje ovu Međunarodnu letnju Školu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Ministarstvom zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN). Ovogodišnja Škola nastavlja kontinuitet aktuelnih tema u oblasti zdravstvenog menadžmenta i produžava tradiciju okupljanja zdravstvenih menadžera i drugih donosioca odluka u sistemima zdravstvene zaštite u regionu Jugoistočne Evrope.

Prof. dr Negoslav Ostojić, Izvršni direktor ECPD, naglašava da ekonomska kriza u Evropi još uvijek nije prevaziđena, da može biti praćena drugim talasom i da se zdravstveni sistemi u većini zemalja u regionu Jugoistočne Evrope suočavaju sa redukcijom zdravstvenih budžeta, dok se u isto vrijeme suočavaju sa ogromnim prilivom ekonomskih imigranata i izbjeglica. Polazeći od toga, više je nego uobičajeno izražena potreba za kratkoročnim i srednjeročnim reformama zdravstvenih sistema, kako bi isti mogli da odgovore na postojeće i nove izazove zdravstvene zaštite. Program ovogodišnjeg ljetnje Škole, koji će obuhvatiti širok dijapazon tema u ovoj oblasti, s pravom je posvećen ovim izazovima.

Na osnovu učešća u nastavi i stečenih znanja i vještina tokom rada Škole, polaznici će dobiti međunarodno validan Certifikat Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.