20-04-2022

Međunarodni budvanski karneval okupiće preko 1.000 učesnika iz 20 zemalja

Nakon dvogodišnje pauze Međunarodni budvanski karneval biće ponovo održan, ovog puta pod sloganom "Nek‘ živi ljubav". Stanovnike i posjetioce Budve od 29. aprila očekuje bogat četvorodnevni program, a kako je za naš portal kazala Darja Marović iz Turističke organizacije opštine Budve, prema najavama osnivača NVO "Feštađuni" očekuje se više od 1.000 učesnika iz 20 zemalja regiona i Evrope.


Foto: TO Budva

"Program će trajati četiri dana, počeće Abrumom, pozivom na karneval koji je autentičan i karakterističan samo za budvanski karneval, nastavlja međunarodnom karnevalskom povorkom, dječijim karnevalom i prvomajskim koncertima Tap 011 i Indire Forze (predgrupe će biti Refugee Jesus & Apostles i The Grupa) i završava koncertom Gradske muzike Budve i gradskog hora "Nikola Đurković" iz Kotora. Tokom svih dana, unutar zidina Starog grada, na trgovima i pjacetama biće organizovani DJ nastupi i karnevalski šou programi. Spremni smo za realizaciju svih programa i radujemo se ponovnom susretu sa publikom i dijeljenju zajedničkih impresija tokom i nakon održavanja ovako lijepih događaja", rekla je Marović.

Karneval je u Budvi posljednji put održan 2019. godine. Manifestacija je planirana krajem prošlog ljeta, ali je, kako su organizatori tada saopštili, i pored dobre volje otkazana zbog epidemioloških okolnosti i ekonomske neodrživosti. Marović ističe da su pripreme uvijek zahtjevne, ali lijepe.

"Organizacija jednog događaja podrazumjeva koordinirani rad čitavog tima ljudi, mnogo komuniciranja, kako sa svim učesnicima, tako i sa ljudima koji obezbjeđuju potrebnu tehniku. Mora se voditi računa da sve funkcioniše besprekorno, posebno zato što Budva već decenijama ima imidž vodeće destinacije u regionu kada su u pitanju organizacije lijepih i velikih događaja", istakla je ona.

Sudeći po najavama hotelijera, u TO Budva očekuju veći priliv gostiju tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, kako u hotelskom, tako i u privatnom smještaju.

"Karneval i prvomajski koncerti će dodatno uticati na opredjeljenje gostiju da borave u našem gradu, ali posjetioci tokom karnevalskih svečanosti najčešće su građanke i građani Budve i ostalih crnogorskih gradova", kazala je Marović.

Lokalna turistička organizacija nedavno je objavila program manifestacija za ovu godinu. Nakon Međunarodnog budvanskog karnevala predviđeno je održavanje Fešte od ruštula, a Otvaranje ljetnje turističke sezone, kao novi program, planirano je za sredinu juna.


M.S.