02-06-2023

Mićanović: Na fakultetima UCG zadovoljeno 25 odsto praktične nastave

Na fakultetima UCG zadovoljeno je 25 odsto praktične nastave, ali uvijek može bolje, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore Veselin Mićanović. Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević kazao je da je stručna praksa više izuzetak nego pravilo.

Mićanović: Na fakultetima UCG zadovoljeno 25 odsto praktične nastave | Radio Televizija Budva

Foto: UCG

"Imamo 25 odsto praktične nastave, i u toj mjeri je praksa zadovoljena. Ta praktična nastava se odvija u laboratorijama, vježbaonicama.. ", kazao je Veselin Mićanović.

Istakao je da su različite mogućnosti i prakse za različite fakultete.

"UCG je otvorio vrata za povećanje prakse ali nam je potrebna intezivnija saradnja sa privrednim društvima", kazao je Mićanović.

Istakao je da UCG kao pravno lice sklapa ugovore sa privrednim društvima i ta praksa se tako i sprovodi.

"Uvijek može bolje i potrebno je otvoriti širi krug djelatnosti gdje bi studenti mogli poći pogotovo kada su u pitanju izrade master radova, doktorskih teza, i prosto da to bude negdje dobar vid za njihov budući profesionalni angažman", istakao je Mićanović.

Andrej Vukčević kazao je da je generalni utisak Studentskog parlamenta da je stručna praksa nažalost ipak više izuzetak nego pravilo.

"Iako jeste izraženo postoji taj pravni osnov iz Zakona o visokom obrazovanju od 25 odsto kao i u svim katalozima koji svaki student dobije na početku svakog studijskog programa. Ipak, u realnosti daleko smo od tog procenta kada je u pitanju najveći broj fakulteta", kazao je Vukčević.

Istakao je danije sve crno, jer ima fakulteta kod kojih se praksa upražnjava.

"Imamo dobar primjer Medicinskog fakulteta gdje stručna praksa postoji, ali ima i fakulteta koji to zanemaruju", naveo je Vukčević.

Kazao je da je najlakše "reći da studenti nisu dovoljno zainteresovani".

Mićanović je istakao da postoji sistem centar kvaliteta na svim fakultetima i da je na njima akcenat da prate praktične aktivnosti.

"Naravno tu su i studenti mjerodavni i u saradnji sa prodekanom za nastavu treba da ukazuju na određene nedostatke ukoliko postoje", naveo je Mićanović.