20-05-2022

Mihović: Jedan od uzroka depresije kod djece jeste što danas sve brzo ostvare

Da je sve više djece kod koje se primjećuju simptomi depresije, potvrdila je psihološkinja Ivana Mihović. A razlog je što su djeca danas intelektualno zrelija, te se ranije susreću sa poteškoćama koje se inače dešavaju u adolescentskom periodu. Jedan od uzroka depresije, kako je istakla, jeste i to što danas mladi sve brzo ostvare i ne ostaje vremena za maštanje i želju.

Mihović: Jedan od uzroka depresije kod djece  jeste što danas sve brzo ostvare | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Depresija kod djece svakako jeste jedna od faza adolescentskog doba, a sa simptomima depresije djeca se susreću već od 11 ili 12 godina. Psihološkinja Ivana Mihović je kazala na koji način je roditelji mogu prepoznati.

"Mislim da je jako važno da se vidi kada se dijete previše izoluje, da se previše povlači, da prestaje da radi neke stvari koje su od svakodnevne važnosti. Na primjer ako neće ujutro da ustaje za školu, ako dan izbjegava ili ne izvšava svoje zadatke", istakla je ona u Polisu.


Foto: Printscreen

Sa djecom treba razgovarati kako bi se riješio problem, međutim sada je više nego ikada izražen generacijski jaz između roditelja i djece.

"Teško je ući u razumijevanje od strane roditelja o današnjem načinu života jer se to kosi sa njihovim načinom odrastanja", istakla je ona.

Jedan od uzroka depresije jeste što danas mladi sve brzo ostvare i ne ostaje vremena za maštanje i želju.

"Danas je strpljenje malo škakljiva tema, posebno za adolescente jer su oni po prirodi nestrpljivi a danas je malo više to izraženo", istakla je Mihović.

Strpljenje je jako važno jer nas uči da razvijemo toleranciju.



D.Č.