17-03-2023

Mijatović: Povezivanje plaže Mogren sa Jazom strateški projekat Morskog dobra

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) jako je svjesno resursa koji mu je delegiran od strane države na upravljanje, a samim tim kao odgovoran i posvećen subjekt svake godine jako ozbiljno pristupa planiranju budžeta, aktivnosti i investicija za narednu godinu, kazao je gostujući u Jutrom iz Budve savjetnik direktora Morskog dobra Vukašin Mijatović, koji je tom prilikom najavio i najznačajnije projekte koje će ovo javno preduzeće sprovoditi na području opštine Budva ove godine.


Mijatović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Jako je bitno to što smo u planiranju već drugu godinu zaredom ustanovili praksu da u svakom trenutku aktivno uključimo kako lokalnu samoupravu, tako i mjesne zajednice i zainteresovane pojedince. Smatram da jako odgovorno pristupamo planiranju kako bi na pravi način odovorili na sve potrebe u prostoru", istakao je Mijatović.

Investicije u svim primorskim opštinama

On je naglasio da su planovi za ovu godinu jako ambiciozni.

"Veći dio budžeta, više od 50 ili 60 odsto ide na investicije u prostor. Samim tim svake godine kontinuirano realizujemo investicione projekte u svih šest primorskih opština. U ovom trenutku projekte možemo da podijelimo na tri dijela: one koji su u fazi realizacije, projekte koji se završavaju na nivou tehničke dokumentacije, a ne zaboravljamo ni razvojnu komponentu, odnosno projekte koji će na pravi način strateški da se odnose na razvoj prostora kojim upravljamo", rekao je savjetnik direktora JPMD.

Očekuju izgradnju staze Lungo Mare, napera na Jazu i revitalizaciju plaže Pržno

Kako je napomenuo, u Morskom dobru su u posljednjem periodu pripremili tridesetak značajnijih projekata na crnogorskom primorju koji podrazumijevaju oko 30 kilometara uređenje obale, od kojih se veliki dio odnosi i na opštinu Budva.

"Uspjeli smo konačno da dođemo do realizacije Međunarodnog konkursa za idejno rješenje šetališta Lungo Mare koje jako dugo čekamo. Mislim da je stiglo 39 radova i iskreno se nadam da će iz kvantiteta da proizađe i kvalitet prvorangiranog, kako bismo dobili pravo šetalište i mogli da se pohvalimo da prednjačimo i na zapadnoevropskoj obali. Od aktuelnih projekata koji su spremni za realizaciju jedan od bitnijih je i naper na plaži Jaz, na samom kraju kod rijeke Drenoštice, koji će nam omogućiti da svake godine trošimo značajna sredstva kako bi obzebijedili protok rijeke, gdje zbog blokade plavi i cijelo polje. Treći projekat je revitalizacija plaže Pržno, tu smo na korak od izbora izvođača. Imamo jedan problem, glavni državni arhitekta ne daje saglasnost na taj projekat iako je u pitanju podvodni prag udaljen od obale. Suština je da želimo povećamo plažnu površinu. Postoje i manji projekti zamjene dotrajalih mostova na Grđevici i ispod Vile Manojlović", najavio je Mijatović.

Kada su u pitanju razvojni projekti, on je kazao da u Morskom dobru imaju izdvojena sredstva za šetalište na Svetom Stefanu iznad gradske plaže, a kao bitan strateški projekat izdvojio je i idejno rješenje za povezivanje plaže Mogren sa Jazom.


M.S.