10-06-2021

Mikijelj o stazi Lungo Mare: Realizovati projekat ako je to interes MZ i Opštine

Izgradnja staze Lungo mare u Svetom Stefanu važan je investicioni projekat koji bi trebalo realizovati ukoliko to bude interes Mjesne zajednice i zahtjev Opštine Budva, smatra direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj.


Foto: Pixabay

On je kazao da je realno da nakon analize stanja projektne dokumentacije, i kroz smanjenje tekuće potrošnje i usklađivanje programa korišćenja sredstava u tom preduzeću, već naredne godine i taj projekat bude pokrenut.

Direktor Javnog preduzeća Morsko dobro ističe da kroz naslijeđeni i definisani program korišćenja sredstava za ovu nisu predviđena sredstva za izgradnju Lungo mare, ali da je realno da se kroz racionalizaciju i izmjene programa sredstva kanališu u kapitalni dio budžeta.

"Sadašnje rukovodstvo Morskog dobra naslijedilo je program korišćenja sredstava za ovu godinu od prethodnog. U tom planu nisu predviđena sredstva za izgradnju staze Lungo mare na Svetom Stefanu. Apsolutno, kroz već preduzete aktivnosti, pokušavamo da smanjimo tekuću potrošnju u preduzeću i da oslobodimo određena sredstva kako bi kroz izmjenu programa ta sredstva kanalisali u kapitalni dio budžeta i time stvorili prostor za realizaciju dodatnih kapitalnih projekata i u Budvi i na cijelom primorju", rekao je Mikijelj za "Polis".


Mikijelj, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je podvukao, nova politika rukovodstva je da se apsolutno uvažava princip decentralizacije i ideja i pristupa realizaciji kapitalnih projekata.

"Prilikom donošenja programa programa investicionih aktivnosti u narednom periodu definitivno ćemo uvažavati kako mišljenja Opštine tako i mjesnih zajednica. Smatramo da je i Lungo mare u Svetom Stefanu veoma važan investicioni projekat koji bi apsolutno trebalo da se realizuje u narednom periodu, ukoliko to bude interes mjesne zajednice i ukoliko to bude i zahtjev Opštine Budva. Ja sam uvjeren da ćemo već naredne godine i taj projekat pokrenuti i analizirati stanje samog projekta, koliko se uklapa u sam prostor. Ukoliko bude potrebno izmijenićemo sami projekat i napokon krenuti u realizaciju."

Izgradnjiom pješačke staze Lungo mare bio bi riješen jedan od najvećih ekoloških problem na tom dijelu budvanske rivijere, koji je aktuelan od početka 2002. godine, kada su na samoj pjeni od mora naspram grad hotela Sveti Stefan izgrađene višespratnice, od kojih najveći dio, kako tada tako ni danas, nisu priključene na kanalizacionu mrežu, što je uzrok izlivanja fekalija u more, na šta su nerijetko ukazivali mješatni i predstavnici nevladinih organizacija.

Kako je ranije predviđeno projektom, tokom izgradnje staze bio bi, u cilju povezivanja naselja iznad obale, izgrađen kanalizacioni krak, dok bi u trupu staze bila izgrađena i neophodna komunalna infrastruktura.

Podsjećamo da je tokom prethodne skoro dvije decenije ovaj projekat bio jedno od najvećih predizbornih obećanja nekadašnje DPS vlasti.


M.S.