25-07-2023

Milatović odlikovao Timonijea

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović odlikovao je francuskog ambasadora Kristijana Timonijea Ordenom Crnogorske zastave drugog stepena.

Milatović odlikovao Timonijea | Radio Televizija Budva

Timonije i Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, to državno priznanje dodjeljuje se za naročite zasluge za Crnu Goru.

"Radi se o prvom odlikovanju koje predsjednik Milatović dodjeljuje jednom ambasadoru u znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa dvije države“, kaže se u saopštenju.

Miltović je rekao da je visoko državno priznanje poseban znak zahvalnosti Timonijeu na posvećenom diplomatskom angažmanu na unapređenju crnogorsko- francuskih odnosa tokom njegovog mandata.

„Ambasadora doživljavamo kao istinskog prijatelja Crne Gore koji je dao lični doprinos jačanju saradnje dvije države na najvišem nivou a ovaj orden zalogom još snažnijih odnosa i podrške Francuske Crnoj Gori“, kazao je Milatović.

On je istakao da Crna Gora i Francuska imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna saradnja u mnogim oblastima, podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore i savezništvo u okviru NATO-a.

Milatović je rekao da je za Crnu Goru od izuzetnog značaja podrška Francuske integracionom procesu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj Uniji.

„Pozdravljam iskazanu spremnost Francuske da kroz ciljano osmišljenu i za Crnu Goru prilagođenu ekspertizu dodatno doprinese našim reformskim naporima“, kazao je Milatović.

Navodi se da je on podsjetio na nedavni poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona da posjeti Pariz i kazao da se raduje zvaničnoj posjeti toj zemlji u cilju daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Kao važnu bilateralnu aktivnost, Milatović je naveo rad Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost i zahvalio Francuskoj na odluci da Centar bude izgrađen upravo u Podgorici.

Milatović je kao cilj istakao jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, ali i podršku te zemlje u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio-povezanost.