24-12-2020

Milatović: Pad ekonomije oko 15%, najgore iza nas

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da će pad ekonomije u ovoj godini biti vjerovatno iznad 15 odsto. Poručuje da će nova Vlada pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.


Foto: Ilustracija

“Iza nas je jako teška godina u ekonomskom smislu. Pad ekonomije u ovoj godini će biti vjerovatno iznad 15 odsto”, kazao je Milatović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je naveo pad ekonomije je najvećim dijelom prouzrokovan pandemija korona virusa, ali i dijelom greškama prethodne vlade.

“Tu prije svega mislim na upravljanje granicama”, kazao je Milatović i podsjeća da smo za prvih devet mjeseci zabilježili pad turističke aktivnosti za oko 85 odsto, dok su Hrvatska i Albanija imale značajno manji pad.

“Čini mi se da je najgore iza nas”, ističe Milatović i dodaje da duboke posljedica sigurno postoje.

“Ali mislim da će ova Vlada kroz nekoliko poteza pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini onda svakako da se ta aktivnost koja je bila 2019. vrati do kraja 2022.”, naveo je Milatović.

Ipak ministar kaže da je neizvjesnost ogromna.

“Šta god da se desi pokretanje određenih strukturnih reformi je neophodno i one su temelj ne samo brzog oporavka nego i vraćanja zemlje na stazu održivog ekonomskog razvoja” , poručio je Milatović.

Cilj je, kaže, praviti zeleni i inkluzivniji ekonomski razvoj.

Podsjeća da je nova Vlada tek u trećoj sedmici mandata. Prvu sedmicu rada obilježila je, podsjeća, emisija obveznica kojom je, kako dodaje ministar, obezbijeđena likvidnost privrede i stabilnost javnih finansija. Slijedila je posjeta Briselu, a potom i susreti sa preduzetnicima.

Ponovio je da privrednici mogu očekivati subvencije i za decembar.

“Paraleno sa tim radimo sa osmišljavanju drugačijeg paketa podrške za prvi kvartal naredne godine”, naveo je Milatović i dodao da na tome radi međuresorni tim.

Da 2021. vratimo turiste

Vjeruje da će nart paketa biti spreman već nakon praznika. “Nama je ključno da u 2021. vratimo turiste”, kazao je Milatović i dodao da je za 2021. cilj ostvarenja turističke privrede na nivou od 55 i 60 odsto.

“Nama je cilj da vratimo turiste iz regiona”, kazao je Milatović i dodao da u vremenima krize ljudi uglavnom putuju u države koje su im poznate.

“Ja mislim da je Crna Gora destinacija za sve”, ističe ministar i dodaje da ne treba da idemo iz jednog ekstrema u drugi.

Brzo odluka o MA, o Aerodromima u prvom kvartalu 2020

Ministar je naveo da je priča o Montenegro erlajnsu teška, te da riječ o kompaniji kojom je loše upravljano.

“Meni je važno da se MA održi da se nađe bolje rješenje upravo u smislu turista, ministru finansija je važan u smislu projekcija budžeta. Vjerujte nama je izbor veoma limitiran”, naveo je Milatović i dodao da postoji nekoliko opcija.

“Odluka mislim da će biti vrlo brzo, ona mora da se donose”, zaključio je Milatović.

Govoreći o Aerodromima CG, Milatović je kazao da je najveći broj glavnih aerodroma u regionu dat u koncesije.

“Mislim da je to dobar put, ali mi kao Vlada ćemo bolje izanalizirati ono što je do sada urađeno i u odnosu na to se odrediti”, kazao je Milatović i odluku o Aerodromima najavio za prvi kvartal naredne godine.


Izvor: Portal RTCG