16-04-2021

Milatović posjetio Budvu, optimizam uoči ljetnje turističke sezone

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Budva, a tema sastanka sa predsjednicima Opštine i SO Budva, Markom Carevićem i Krstom Radovićem, bila je priprema predstojeće ljetnje turističke sezone.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Ministar Milatović sastanak je ocijenio kao konstruktivan istakavši da je posjeta Budvi prva u nizu posjeta lokalnim samoupravama na primorju. On je posebno naglasio veliki značaj koji naša opština ima za turizam Crne Gore.

"Normalno da je u tom smislu Budva bila moja prva stanica, jer kao što znate ovaj grad u nekom prometu turizma čini 50 procenata i zaista je prijestonica crnogorskog turizma. Razgovarali smo o svim stvarima koje zajednički treba da uradimo u narednom periodu, o svemu što je do sada urađeno, ali i o onom što može bolje da se uradi. Sve u cilju da goste dočekamo što spremniji i imamo što bolju turističku sezonu", rekao je ministar.

Osvrnuo se i na dobar trend kada je u pitanju epidemiološka situacija, kao i na dobre naznake za uspostavljanje direktnog avio saobraćaja između Rusije i Crne Gore.

"Mislim da ćemo možda biti i iznenađeni ovogodišnjim brojkama koje mogu biti i veće od onih koje smo planirali budžetom", optimističan je ministar ekonomskog razvoja.

Predsjednik Opštine, Marko Carević zahvalio se ministru na posjeti kazavši da jedino kroz komunikaciju, dogovor i timski rad sezonu u Budvi možemo dočekati spremni.

"Analizirali smo sva goruća pitanja i nadamo se da ćemo zajedno sa ministrom Milatovićem uspjeti da radimo najbolje moguće u interesu grada i Crne Gore. Još jednom zahvalnost i nada da ćemo imati uspješnu saradnju", istakao je Carević.

Šef lokalnog parlamenta, Krsto Radović izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je ministar prvo posjetio Budvu. Dodao je da izuzetno uvažava sve napore koje Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada čine kako bi se pripremila turistička sezona i pomogla privreda u narednom periodu.

"Mi smo dodatno dali neke inpute i informacije kako bi se na kvalitetniji i bolji način sve uradilo. Očekujemo neko ljepše vrijeme, a i ovo je jedan znak da će konačno i Opština Budva imati dobru saradnju sa državnim organima", naglasio je Radović.

Vrlo brzo promjene u hotelskim kompanijama

Ministar je nagovijestio i nova kadrovska rješenja u odborima direktora HG Budvanska Rivijera, HTP Miločeru i Sveti Stefan Hoteli A.D.

"Ono što trenutno radi Ministarstvo je jedna procedura koja treba da se ispoštuje kako bi došlo do promjena u upravnim odborima. Mislim da ćemo vrlo brzo vidjeti i određene promjene u ovim, ali i svim preduzećima čiji je većinski vlasnik država", rekao je Milatović.

U izjavi za medije prokomentarisao je i inicijativu Morskog dobra o raskidu ugovora o zakupu Luke Budva. Na sastanku je spomenuta i ta tema, a razgovaralo se o raznim aspektima - ugovoru koji je ranije postojao i narednim koracima koje će Morsko dobro da preduzme.

"Kao ministar sam upoznat sa jednim razgovorom između organa lokalne uprave, državne vlasti i državnih preduzeća će se vjerovatno doći do najboljeg rješenja, prije svega u interesu građana Crne Gore i privrednika Budve. Mislim da pokazujemo jednu zrelost da kroz razgovor, sagledavanjem situacije iz različitih okvira dođemo da najboljih rješenja", poručio je on.

Tržište regiona značajno, veliko interesovanje iz inostranstva

Tržište regiona je značajno tržište koje, istakao je Milatović, u turističkom prometu čini oko 40% u Crnoj Gori. Napominje da postoji i veliko interesovanje iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

"Predložio sam Savjetu za borbu protiv koronavirusa da možda dodatno liberalizujemo ulazak za turiste iz tih zemalja. To je uzeto u razmatranje. Zasigurno ćemo u daljem dijalogu sa medicinskim dijelom kriznog štaba razgovarati na tu temu, na korist turista iz tih tržišta i na korist opština poput Budve gdje oni dolaze. Poslije kraha turističke sezone koji se desio prošle godine, moramo uraditi sve što je do nas da ova sezona bude uspješna", zaključio je ministar.


M.S.