17-05-2023

Milatović u subotu u 12 sati polaže zakletvu i stupa na dužnost

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za subotu u 12 sati sjednicu na kojoj će izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore. Sjednicu Skupštine Crne Gore i prateći program direktno će prenositi Parlamentarni kanal Radio - televizije Crne Gore.


Foto: Gov.me

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da novoizabrani predsjednik polaže zakletvu na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku, a ceremonija inauguracije predsjednika Crne Gore biće održana u Skupštini Crne Gore.

"Nakon što predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović otvori sjednicu uslijediće intoniranje himne, nakon čega će novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će biti označeno njegovo stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore. Po završetku sjednice, uslijediće ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore. Po protokolu, u 17.30 časova u Vili "Gorica" počeće koktel koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom", piše u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali i da se Ustavom Crne Gore, donijetim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik Crne Gore bira na period od pet godina, putem neposrednih izbora.

"Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima održanim 2008. i 2013. godine i Milo Đukanović, izabran na predsjedničkim izborima 2018. godine", piše u saopštenju.

(RTCG)