19-06-2021

Mini-Šengen: Do kraja godine slobodan protok radne snage

Sporazum između državnih tijela Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije na temelju kojeg će biti omogućen nesmetan zakonski protok radne snage u ove tri zemlje trebao bi biti dogovoren do kraja godine.

Mini-Šengen: Do kraja godine slobodan protok radne snage | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Izvijestio je beogradski Danas, pozivajući se na izjavu savjetnika predsjednika Privredne komore Srbije, Nenada Đurđevića.


Govoreći o realizaciji dijela sporazuma između čelnika triju balkanskih zemalja, takozvanog mini Schengena, koji se odnosi na slobodan protok radne snage, rekao je do sada realizirana mogućnost da građani triju zemalja putuju preko granice s osobnom iskaznicom.

– Pozdravljamo ovaj sporazum kao važan poticaj za privrednike koji rade u tim zemljama. Što se tiče sporazuma o slobodnom kretanju radne snage, prema našim informacijama, u toku je koordinacija između ministarstava unutarnjih poslova i drugih nadležnih tijela, a odluka bi trebala biti donesena u drugoj polovici ove godine, a najkasnije do kraja godine, rekao je Đurđević.

Naglasio je da bi ovo bila prekretnica za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

– Nadam se da će se pridružiti i drugi susjedi, jer nedostaje radne snage u poljoprivredi, građevinarstvu i tekstilnoj industriji. Obratile su nam se neke talijanske tvrtke koje imaju puno problema s pronalaženjem kvalitetne radne snage, rekao je Đurđević.

Izvor: bankar.me