14-07-2023

Ministarstvo dodjeljuje 3,4 hiljade studentskih kredita

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 3,4 hiljade kredita studentima za studijsku 2023/24. godinu, a prijave se podnose od 1. do 30. oktobra.

Ministarstvo dodjeljuje 3,4 hiljade studentskih kredita | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Piabay

Pravo da se prijave imaju studenti koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i crnogorski državljani koji studiraju van Crne Gore koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija.

Prema objavljenom konkursu, kredite će dobiti 810 studenata prve godine osnovnih studija, 1.520 starijih godina studija i 590 studentima dvogodišnjih master studija.

“Crnogorskim državljanima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van države, biće dodijeljeno 140 kredita studentima prve godine osnovnih, 310 studentima starijih studijskih godina i 30 studentima dvogodišnjih masrer studija”, navodi se u konkursu.

Iz Ministarstva su kazali da prednost imaju studenti koji imaju bolji uspjeh u prethodnoj godini školovanja, odnosno veći indeks uspjeha u prethodnoj godini studija.

“Pod jednakim uslovima, prednost pri dodjeli studentskog kredita imaju studenti čiji roditelji, odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje po propisima o socijalnoj I dječjoj zaštiti”, kaže se u konkursu.

Krediti se odobravaju za jednu studijsku godinu, po pravilu uz obavezu vraćanja, i isplaćuju se