16-11-2022

Ministarstvo prosvjete: U školama u Crnoj Gori nema problema sa grijanjem

U školama u Crnoj Gori nema problema sa grijanjem, a svi koji su postojali su efikasno rješeni, informacije su kojima trenutno raspolaže Ministarstvo prosvjete.

Ministarstvo prosvjete: U školama u Crnoj Gori nema problema sa grijanjem | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija, Shutterstock

Škole i dalje očekuju nove veće količine peleta i lož ulja, za koje tenderska procedura još nije okončano.

Kakva je situacija sa grijanjem i da li su sve škole dobile ogrijev, portal Roditelji.me je pitao Ministarstvo prosvjete, nakon što smo iz nekoliko crnogorskih opština dobili informacije o problemima. Roditelji su ukazali na to da u školama koja pohađaju njihova djeca učionice nisu uopšte ili su samo rano ujutro zagrijane, a riječ je o dijelu škola u Nikšiću, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Cetinju…

„Prema našim informacijama u crnogorskim školama nema problema sa grijanjem. Svi problemi koji su u međuvremenu nastajali su efikasno rješavani“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, tenderske procedure za nabavku peleta i lož ulja nijesu još završene.

„Prošle sedmice je održano otvaranje tenderske dokumentacije za pelet. U toku je postupak provjere dokumentacije, nakon čega će se donijeti odluka o vrednovanju. Rok za žalbu je deset dana, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i početak isporuke peleta. Tender za nabavku lož-ulja završen je prošle sedmice. Uprava za katastar i državnu imovinu sprovodi pregovarački postupak za nabavku lož ulja I tečnog naftnog gasa. U toku je provjera dokumentacije, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i početak isporuke“, najavili su iz Ministarstva prosvjete.

Na pitanje da li će planirane količine biti dovoljne za period do kraja sezone grijanja, iz Ministarstva su pojasnili da su tenderi raspisani na procijenjenu vrijednost.

„Prema trenutnom stanju na tržištu trebalo bi da obezbijedimo optimalne količine“, kazali su nam iz Ministarstva prosvjete, dodajući da su sve ustanove koje koriste drva za ogrijev dobile potrebnu količinu.

Iako je sezona grijanja zvanično počela 15. oktobra, iz Ministarstva su ranije pojasnili da je nabavka ogrijeva kasnila zbog hakerskih napada i blokade u sistemu javnih nabavki, kao i zbog rebalansa budžeta.

Izvor: Roditelji.me