16-09-2021

Misija evropskih eksperata krajem septembra u Crnoj Gori

Ekspertska misija Grupe država za borbu protiv korupcije boraviće u Crnoj Gori od 27. septembra do 1. oktobra, radi procjene kako crnogorske institucije ispunjavaju antikorupcijske preporuke.

Misija evropskih eksperata krajem septembra u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

To je peta runda evaluacije o tome kako Crna Gora ispunjava preporuke tog ekspertskog tijela Savjeta Evrope.

Kako prenosi Dan, fokus tokom pete runde evaluacije biće vezan za dvije inicijative, i to lobiranje i Etički kodeks za najviše nosioce izvršne vlasti u Crnoj Gori.

To su i najavili predstavnici kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u julu ove godine.

Crnogorske institucije su i ranije razmatrale stepen realizacije preporuka GREKO­a.

Sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce – a povodom zaključka da je Crna Gora primijenila osam od ukupno 11 preporuka, od kojih jednu djelimično, dok dvije nijesu primijenjene.

Međutim, kako je četvrta runda evaluacije završena, po svoj prilici, ni Savjet Evrope ni Crna Gora više se neće vraćati na preporuke koje su ostale neispunjene.

U pitanju su preporuke koje zahtijevaju veći politički konsenzus, pa su obje strane izrazile nadu da će do njega i doći.

Fokus u vezi oblasti koje će se ocjenjivati u petoj rundi jeste na najvišim nosiocima izvršne vlasti, u prvom redu to su predsjednici, ministri i menadžment Uprave policije.