03-01-2023

Mitropolit Joanikije: Djetinja bezazlenost privlači Božiju mudrost

U manastiru Svete Trojice Stanjevići, na praznik Svetog Ignjatija Bogonosca, Svetog Jovana Kronštatskog i Svetog Danila Drugog Arhiepiskopa Srpskog, Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo vispokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Po zaamvonoj molitvi, osvećeni su kolač i žito u čast Svetog Jovana Kronštatskog i povodom imendana o. Jovana, sabrata ove obitelji.


Foto: MPC

Mitropolit je u besjedi po svršetku Svete službe Božije, napomenuo da je Gospod Isus Hristos svoje učenike opominjao da se obuku u bezazlenost i da se smire pošto im je dao blagodat da se čine čudesa, da se obrate i budu kao djeca. ”Govori se da je to dijete bio Svetitelj koga danas proslavljamo, Sveti Ignjatije Bogonosac, a vidimo po njemu, po njegovom svetome životu, da je saglasno toj riječi Božijoj, cijelog svog života ostao dijete”, rekao je i dodao da ga je, baš kao i tog dana, Gospodnja ruka milovala i štitila cijelog života, jer je zadržao djetinju bezazlenost koja se spojila sa Božijom mudrošću u njemu, pa je u svojoj starosti ispovijedio ime Božije kao apostol Hristov, kao najhrabriji i najrevnosniji Božiji služitelji.


Foto: MPC

Mitropolit Joanikije je podsjetio kako je car Trajan ponudio Ignjatiju Episkopu antiohijskom da se odrekne Hrista i postane senator, on je to odbacio kao nečasnu ponudu, znajući da ga čeka smrt. ”Slijedeći Gospoda Isusa Hrista, uzišao je sa Njime a Golgotu i postradao u Rimu kao mučenik, ali je idući prema Rimu, podučavao sve i pisao pisma crkvama”, naglasio je i rekao kako su se sedam njegovih poslanica od davnina pridruživale Svetome pismu, ne kao sami njegov dio, nego kao nešto što je veoma poučno i korisno za sve hrišćane.

”Nije samo Sveti Ignjatije Bogonosac spojio u svojoj ličnosti djetinju bezazlenost i Božiju mudrost, već mnogi drugi, a među njima i Sveti Jovan Kronštatski, koji je svjetilo ne samo Ruske Pravoslavne Crkve, nego i cijelog Pravoslavlja. Zablistao je u zemlji Rusiji vrlinama i svjetlošću božanskog Jevanđelja, uoči velikih stradanja ruskog naroda”, rekao je Vladika i naglasio da je to bilo po Božijem promislu, da se takav novi apostol hristov pojavi u tom narodu i među ostalim pravoslavnim narodima koji su stradali u 20. vijeku, da ih ukrijepi i da im bude svjetilo i utjeha u danima stradanja. ”Tek nedavno je kanonizovan, ali se poštuje zajedno sa velikim svetim ocima i nije čudo što je njegov praznik povezan sa praznikom velikog svetitelja Ignjatija Bogonosca i velikog srpskog Arhiepiskopa pećkog Danila, ktitora jedne od crkava Pećke Patrijaršije i jednog od najvećih poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, poslije Svetoga Save”, rekao je i dodao da se Sveti Arhiepiskop Danilo bavio književnošću i napisao žitija svetih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih.


Foto: MPC

Mitropolit je čestitao imendan ocu Jovanu, sabratu obitelji manastira Stanjevići: ”Došli smo da mu čestitamo, da ga Bogomladenac Hristos kome služimo i za čije rođenje se pripremamo, da ga On obnavlja svojim vječnim novinama i radostima u sve dane života, da ga grije Duhom Svetim i da ga obasjava ljubavlju, svjetlošću i svojom mudrošću, ali da i on zadrži, kao što je i do sada zadržao, djetinju bezazlenost, koja neće smetati, nego će privući Božiju mudrost.”


Foto: MPC

”Treba prvo da se očisti naš um i naše misli i naša srca, da se prosvijetli naše biće, jer ta bezazlenost, nezlobivost, srce djetinje, velika je prednost za svakoga, i treba to da čuvamo”, kazao je Mitropolit, citirajući Svetog proroka koji kaže da je najvažnije da prvo čuvamo svoje srce, da se ono ne uprlja. ”Uma i misli se može dotaknuti neka prljavština, i ona je štetna, ali neće tako opasno zatrovati ljudsko biće kao ona prljavština koja se dotakne srca, ona je najopasnija, ona razara”, zaključio je Vladika.


Mitropolija crnogorsko-primorska