04-08-2023

Mještani sela Lapčići uputili apel nadležnim institucijama zbog uzurpacije zemljišta

Mještani Lapčića uputili su apel svim nadležnim institucijama zbog, kako ističu, bahatog ponašanja turskog državljanina, koji ne prestaje da uništava i uzurpira, kako privatne posjede, tako i državnu imovinu.


Foto: Privatna arhiva

Saopštenje prenosimo integralno:

U više navrata smo se obraćali nadležnim institucijama i upoznavali javnost sa problemima sa kojima se suočavaju građani sela Lapčići, kao i brojni turisti koji u sve većem broju dolaze u naše selo.

Radi se, naime, o bahatom ponašanju turskog državljanina, koji ne prestaje da uništava i uzurpira, kako privatne posjede, tako i državnu imovinu. Ako stari austrougarski put, korišćen decenijama, a planiran za svojevrsno šetalište, za državu nema značaja, nama je zadužbina za koju ćemo se boriti.

Put je devastiran, a odskoro i pregrađen metalnim ogradama, pa nam je onemogućen i pristup mjesnom groblju do koga smo dolazili pješke iz sela. Vodeni tokovi su, takođe prekinuti i vodu koristi isključivo on.

Komunalna inspekcija i policija su intervenisale u nekoliko navrata, ustanovile istinitost naših iskaza i mi im se zahvaljujemo. O uzurpaciji zemljišta, obavijestili su Sekretarijat za zaštitu imovine, o čemu imamo pisane dokaze.

Sekretarijat za zaštitu imovine, obraća se još u februaru mjesecu državnim institucijama za zaštitu imovinsko pravnih interesa, ali odgovora nema. Pitamo se da li je moguće da je interes jednog bahatog stranog državljanina iznad svih zakona.

Ukoliko se ovaj problem što prije ne riješi i ukoliko se ne oslobodi put, koji je u vlasništvu države, a nama omogući sloboda kretanja svojom đedovinom, najavljujemo radikalne mjere kao što su protesti i blokade saobraćajnica.

Mještani sela Lapčići