09-06-2021

Mještani Svetog Stefana na sastanku sa Abazovićem predočili probleme

Predstavnici Mjesne zajednice „Sveti Stefan“ održali su danas sastanak sa ministrima ekonomskog razvoja i ekologije, i rukovodstvom javnog preduzeća „Morsko dobro“, na kom su predstavili probleme sa kojima se suočavaju ali i naglasili da nisu smetnja poslovanju zakupaca, kompanijama „Adriatic Properties“ i „Aman“.


Foto: Gov.me

Ove kompanije su se, zbog odsustva konstruktivnog dijaloga i odsustva spremnosti da riješe probleme, na koje mještani godinama ukazuju, suočile u prethodnom periodu sa izolovanim incidentima, ali oni ni na koji način nisu ugrozili način dosadašnjeg poslovanja na tom području, poručeno je tokom sastanka.
Sastanku, koji je danas održan u Ministarstvu ekonomskog razvoja, prisustovali su ministar ekonomskog razvoja gospodin Jakov Milatović, ministar ekologije i prostornog planiranja gospodin Ratko Mitrović, predstavnici Morskog dobra Blazo Rađenović i Nikola Rađenović i predstavnici Mjesne zajednice „Sveti Stefan“ na čelu sa predsjednikom Vladislavom Mitrovićem. Sastanku nijesu prisustvovali predstavnici kompanija „Aman“ i „Adriatic Properties“.

Predstavnici Mjesne zajednice su iznijeli probleme sa kojim se svakodnevno suočavaju oni i turisti u kompleksu hotela Sv. Stefan i Kraljičina plaža. Predstavnicima Vlade su naveli nepravilnosti koje su uočili u osnovnom ugovoru u zakupu sklopljenom između Vlade i kompanije „Adriatic Properties“. Takođe su upoznali predstavnike ministarstva i JP „Morsko dobro“ sa nepravilnostima iz ugovara o zakupu kupališta, sklopljenog između Adriatic Properties i JP MD.

Navedene nepravilnosti i odsustvo konstruktivnog dijaloga i spremnosti Aman resorts da riješi navedne probleme, uzrokovali su izolovane incidente pojedinih mještana. No, bez obzira na sve navedeno, MZ je stava i da Adriatic Properties nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se članovi MZ založiti i učiniti sve napore da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do ove godine. Navedeno smatramo gestom dobre volje i očiglednim pokazateljem da nismo protiv investitora. Takođe, Mjesna zajednica je odlučna u namjeri nakon mnogobrojnih primjedbi mjestana i turista da obezbeđenje koje je trenutno angazovano nije kompetentno da odgovori tom zadatku i očekuje reakciju Adriatic Properties u tom pravcu.MZ Sveti Stefan očekuje da firma Adriatic properties povuče iz procedure podnijete tužbe protiv lokalnog stanovništva. Ono sto je MZ Sveti Stefan ovom prilikom iznijela predstavnicima ministarstva i JPMD je da je za njih jedini brend Sveti Stefan i da bez obzira na odluku firme "Adriatic Properties" sudbina Svetog Stefana je izvjesna kao i prije njihovog dolaska. Ovom prilikom MZ Sveti Stefan je upoznala predstavnike Vlade sa zabrinutošću sindikata radnika kako ne bi došlo do nezakonitog otpuštanja, iako je zastupljenost lokalnog stanovnistva u kompaniji na neprihvatljivom nivou.

MZ Sveti Stefan kao dobri domaćini žele ove turističke sezone, nakon katastrofalne epidemiološke situacije iz predhodne godine, da učini sve sto je u njenoj moći da dočeka na najvišem nivou sve turiste koji se odluče da dođu.

Nakon sastanka sa ministrima Savjet MZ je uvažio i ugostio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Na tom sastanku su predstavnici savjeta MZ SS govorili o mnogobrojnim problemima sa kojima se susrijeću ali je fokus stavljen na stanje bezbjednosti kako mještana tako i turista, a sve zbog uniformnisanih lica koji demonstriraju strah i nekulturu.

Podpredsjednik Abazović je dao punu podrsku u cilju rješavanja problema izmedju zakupca i MZ.