15-07-2022

Mladi košarkaši zovu publiku: Uz podršku sa tribina do dobrog rezultata

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore sjutra počinje Evropsko prvenstvo koje se održava u Podgorici.


Naša selekcija startuje duelom protiv Poljske (foto: KSCG)

Opstanak, pa tek onda razmišljanje o nečem većem uz podršku sa tribina. To poručuju naši mladi košarkaši dan pred početak Evropskog prvenstva.

Sve je spremno da najveći talenti evropske košarke zaigraju u Podgorici.

Poslije dugačkih priprema u našem taboru vjeruju da su spremni da se na pravi način pokažu pred domaćom, ali i evropskom javnošću.

"Vjetar u leđa je što igramo kući, pred našom publikom u Podgorici. Trebalo bi biti ambiciozan, ali prije svega treba da izborimo opstanak u A diviziji, a sve što više napravimo bio bi to jedan veliki plus za nas i za čitavu državu", ističe Luka Bogavac.

Fedor Žugić je prije desetak dana osjetio koliko značajan može biti domaći teren u pobjedi naših seniora protiv Francuske. Ipak upozorava i na mogući pritisak zbog toga.

"Biće i lakše i teže jer igramo kod kuće. Postoje neka očekivanja koja moramo da ispunimo, imamo dobru ekipu i mislim da možemo da doguramo daleko na ovom prvenstvu. Očekujem da će publika biti naš šesti igrač i da će nam to pomoći da slomimo i neke teže protivnike", kaže Žugić.

Crnogorski košarkaši se nadaju punoj Bemax areni.

"Mislim da će publika biti značajna i pozivam ih da dođu u što većem broju da nam se pridruže i da nam pomognu da ostvarimo što ozbiljniji rezultat i da se možda u najboljem slučaju domognemo medalje", optimista je Ilija Varajić.

Sjajni rezultat u pripremnom periodu

Nije crnogorska reprezentacija od starta bila kompletna. Dugačka klupska sezona učinila je da se brojni košarkaši kasnije priključe. Nijesmo ni pripremne utakmice odigrali u kompletnom sastavu, ali to nije predstavljalo problem.

Prvenstvo počinjemo poslije šest vezanih pobjeda. Savladani su Kosovo, Sjeverna Makedonija (dva puta), Srbija, Hrvatska i Izrael.

"Od šestog juna se pripremamo, mjesec dana napornih treninga i rada su iza nas, mislim da smo se dobro pripremili. Imamo i pozitivan niz od šest pobjeda i nadam se da će to da se nastavi i na prvenstvu", ističe Varajić.

Posebno značajne su pobjede nad Srbijom, Hrvatskom i Izraelom i prvo mjesto na tom vrlo jakom turniru u Podgorici.

"Mislim da je taj turnir jedna velika motivacija za nas. Veliko samopouzdanje smo dobili kroz te tri utakmice koje su nam pomogle da osjetimo jedan drugog u igri i da prepoznamo međusobne kvalitete", kaže Bogavac.

Želja ruši rivale

Domaća publika bi trebalo da da dodatan podstrek, međutim motiva sigurno ne fali. Naša talentovana generacija obećava borbu u svakom meču.

"Ta neka agresivnost i želja sigurno će nas krasiti tokom turnira. Sigurno to možemo obećati, neku energiju i veliku motivaciju sa naše strane", siguran je Bogavac.

"Naša želja i naša fizikalnost mogu biti prednost. Imamo tu momaka koji su fizički vrlo jaki. Dosta smo i motivisani, vjerujem da ćemo uz pravu želju pretrčati dosta ekipa. Ako se napuni sala to će dati još veću snagu i motivaciju i vjerujem da će to biti naš glavni adut", analizira Žugić i dodaje:

"Igramo u dobrim terminima uvijek u 21 sat, tako da ćemo imati vremena da se oporavimo za svaki meč. Biće naporno, ali tu smo da damo sve od sebe i da vidimo koliko ćemo daleko dogurati".

Poljska prvi rival

Naša selekcija igraće u grupi D protiv Poljske, Turske i Njemačke.

Subota, nedjelja pa ponedjeljak uvijek u 21 sat u Bemax areni. Ulaz je slobodan.

Poljaci su prvi rival, riječ je o neugodnoj selekciji koja je u posljednjoj provjeri za šampionat tijesno izgubila od Grčke 62:61.

"Duel sa Poljskom je jedna od najtežih utakmica, da bi probili led. Sigurno da će u toj prvoj utakmici biti stvari koje ćemo prvi put vidjeti, ali se moramo adaptirati. Kako prvenstvo bude odmicalo siguran sam da će to ići nekim svojim tokom i u našu korist", smatra Bogavac.

"Grupa je jako teška. Poljska je veoma neugodna reprezentacija, ali mislim da smo se dobro pripremili i da ćemo uspjeti da pobijedimo", zaključuje Varajić.


(Portal RTCG)