13-08-2020

Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato

Ponašanje privatnih ulagača tokom pandemije covida-19 uveliko varira u zavisnosti od godina investitora, otkrili su stručnjaci banke JP Morgan Chase. Iako su generalno svi ulagači zainteresovani za alternativna ulaganja, stariji se klade na zlato, a mlađi više vole kripto valute.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Milenijalci, generacija rođena od ranih 1980-ih do kraja 1990-ih, kladi se na dionice, posebno tehnološke dionice, a starije osobe prodaju svoje dionice, objašnjavaju analitičari.

"Starija generacija nastavlja da ulaže višak likvidnosti u obvezničke fondove, čija je kupovina ostala snažna u junu i julu", napisali su stratezi u izvještaju koji analizira investicione tokove.

Ovogodišnja potražnja najviše se odražava na dionice na svjetskim berzama, koje su u protekla četiri mjeseca porasle u prosjeku za 46 posto u odnosu na aprilske najniže, rast ETF-ova, koji zamjenjuju direktna ulaganja u kapital. sigurnije, zlato i srebro i kripto valute.

Prisutnost povremenih ulagača očigledna je na svim područjima – privatni investitori djeluju prilično dobro u poređenju s institucionalnim ulagačima u pogledu odabira dionica i vremena pozicija, ističu stručnjaci.

I stari i mladi vide argumente u korist "alternativnih" valuta.

ETF-ovi fokusirani na zlato ili bitcoin dobili su snažan priljev kapitala u posljednjih pet mjeseci, jer i stari i mladi vide argumente u korist "alternativne" valute, napisali su stratezi.

Bilo da su stariji ili mlađi privatni investitori: Svakako da alternativna investicija koju preferiraju daje ove godine izuzetno snažne rezultate.

Cijena zlata porasla je za dobrih 36 posto od početka godine, a ove nedjelje dosegla je novi rekordni iznos – više od 2.000 dolara za uncu. Bitcoin je sredinom jula pokrenuo novi rast i nakratko premašio psihološku granicu od 12 000 dolara – prvi put od avgusta 2019. godine.


Izvor: SEEbiz.eu